Verbouwing dagkapel Sint Martinuskerk is gestart

Afgelopen maandag 7 januari is Theo Keizer (Projectleider Renovatie) van de Werkgroep Martinus Dagkapel gestart met een grootschalige renovatie van de dagkapel naast de Sint Martinuskerk te Hoogland.

De reden voor deze renovatie ligt in het feit dat het plafond niet meer voldoet aan de brandwerende eisen, het stucwerk laat los. De verlichting is koel en zakelijk en de huidige indeling is niet logisch in het gebruik. Verder is de huidige vloerbedekking vuil. De opdracht die architect en vrijwilliger Theo Keizer kreeg was om een plan te maken voor afbouw en inrichting voor de huidige dagkapel van een zakelijk ingerichte ruimte om te zetten tot een sacrale ruimte, zodat de dagkapel meer in de sfeer komt voor het gebruik van vieringen.

Recentelijk vroegen we aan hem wat de functie van de dagkapel is? Hij vertelde het volgende: “De dagkapel was vroeger de sacristie, nu is het een dagkapel, waar doordeweekse vieringen plaatsvinden.” Deze dagkapel is te vinden tussen de grote Sint Martinuskerk en het Parochiecentrum “De pastorie” van de geloofsgemeenschap Sint Martinus. Na ruim 40 jaar wordt de ruimte groots verbouwd. “Het uiteindelijke resultaat is dat we deze ruimte in deze huidige tijd gaan zetten.” Dit betekent dat er een aantal authentieke oude elementen weer terug gehaald gaan worden. Zo zullen na deze grote verbouwing gewelven te zien zijn. Dit wordt een boogconstructie die op oude tekeningen ook is aangetroffen. Deze boogconstructie zal ook voorzien worden van moderne verlichting. Deze renovatie zal worden uitgevoerd door vrijwilligers en beroepsmatige mensen.

De glas in loodramen in de dagkapel

Verder zal het isolatiemateriaal, dat nu aan de binnenkant voor de glas-in-loodramen zit, verwijderd worden, zodat de ramen vanuit de binnenkant gezien veel meer kracht krijgen. De glas-in-loodramen  zijn gemaakt door Alex Luiges sr. en de betekenis van deze ramen zijn ‘Verbinding met Hemel en Aarde’. Aan het eind van dit korte interview heeft Theo nog een laatste opmerking: “Als dit achter de rug is dan hoop ik dat na ruim een half jaar hieraan gewerkt te hebben, het heerlijk gaat voelen. Je moet je ook voorstellen dat ik sinds 2012 al initiatieven hierin heb genomen. Het was toen nog te vroeg. Nu is het zover en kan het plan eindelijk uitgerold worden en binnenkort is het klaar voor gebruik!”

Ingestuurd door Gerard Hilhorst

Reacties

gallery
28996
Afgelopen maandag 7 januari is Theo Keizer (Projectleider Renovatie) van de Werkgroep Martinus Dagkapel gestart
https://amersfoort.nieuws.nl/nieuws/28996/verbouwing-dagkapel-sint-martinuskerk-is-gestart/
2019-01-11T20:20:24+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/16/2019/01/11201506/20190109-MRT-Dagkapel-1.jpg
Nieuws