De Bibliotheek Eemland helpt leerlingen met studeren

StudyShare Diny Pomodoro
Foto: Bibliotheek Eemland

De Bibliotheek Eemland biedt van 8 t/m 31 januari service aan alle leerlingen van de middelbare school en het mbo. Elke dinsdag, woensdag en donderdag in deze periode zijn er StudyShare momenten in het Eemhuis in Amersfoort. StudyShare is gebaseerd op de pomodoro-techniek en is de ultieme manier om je hoofd bij het studeren te houden.

StudyShare

Veel leerlingen kunnen zich moeilijk concentreren of worden snel afgeleid. Voor deze leerlingen wordt het lastig om te starten met leren of een begin te maken aan een project. Diny Scheper, specialist Voortgezet Onderwijs van de Bibliotheek Eemland zocht naar een oplossing. En die vond ze in het concept van de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam): StudyShare. Met StudyShare gaan leerlingen studeren in 3 blokken van 45 minuten met daartussen verplicht 15 minuten pauze. Onder toezicht van de StudyShareBOB gaan leerlingen, zonder social media of mobiel aan de slag. Daardoor raakt de leerling in de juiste flow.

Diny Schepers vertelt: ‘We hopen dat we jongeren die dat nodig hebben kunnen helpen bij de voorbereiding op toetsen of examens. Dat we ze de omstandigheden kunnen bieden die ze ergens anders niet kunnen vinden. Natuurlijk is het lekker studeren in het Eemhuis, maar de techniek van StudyShare gaat nog een stapje verder.’

StudyShare is voor iedereen die op de middelbare school of het mbo zit. Diny Schepers: ‘We willen jongeren die thuis geen rustig plekje kunnen vinden om te werken die ruimte wel bieden. Maar ook jongeren die snel afgeleid zijn, die niet zonder sociale media denken te kunnen en jongeren die structuur nodig hebben. Leerlingen moeten zich vaak in korte tijd veel stof eigen maken. Daarvoor is een goede planning noodzakelijk. Een planning maken is niet zo moeilijk maar een planning volgen is een hele klus. Door StudyShare kan je je aan de planning houden en elke dag een paar taken afvinken. Hoe heerlijk. Je taak volbrengen en voldaan een lokaal uitlopen omdat je gedaan hebt wat je gepland hebt is een heerlijke ervaring. Daarna heb je vrij en kan je een taak loslaten. Jongeren nemen dus voor 3 keer 3 kwartier zelf hun (leer)werk mee en gaan dat werk ook doen.’

Meedoen aan StudyShare is gratis

Leerlingen halen voor aanvang van een blok StudyShare een ticket bij de balie in de entreehal in het Eemhuis. Dit kan elke dinsdag, woensdag en donderdag in de periode 8 t/m 31 januari. Leerlingen studeren met anderen in een lokaal van de Bibliotheek Eemland. De StudyShareBOB van de bibliotheek houdt toezicht zodat je echt geconcentreerd kunt werken.

Reacties

Cookieinstellingen