Leontien van Moorsel fietst mee met Zuiderzee Klassieker

Foto ter illustratie
Foto: Publiek domein

Als kers op de taart heeft ook Leontien Zijlaard-van Moorsel, voormalig profwielrenster en viervoudig Olympisch kampioene, laten weten graag mee te fietsen met de Zuiderzee Klassieker die zaterdag 29 september wordt verreden.

Ze fietst mee in het team van 100%NL Magazine. De Zuiderzee Klassieker is een wielerevent dat de Maag Lever Darm Stichting voor de 8e keer organiseert om geld op te halen voor meer onderzoek naar spijsverteringsziekten.

Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting: “We zijn supertrots en dankbaar dat deze topvrouw met ons mee fietst voor het goede doel en daarmee de mensen met chronische maag-, darm- en leveraandoeningen een warm hart toedraagt. Geweldig dat we met elkaar het verschil kunnen maken en belangrijk onderzoek kunnen steunen voor betere behandelmethodes en snellere diagnose.”

Goed gezelschap

Leontien bevindt zich in goed gezelschap. Al eerder hadden profwielrenners Bram Tankink en Anouska Koster en voormalig profwielrenners Steven Rooks en Gert Jakobs toegezegd om mee te fietsen. Rooks (58 jaar) draagt graag zijn steentje bij aan het werk van de stichting: “Ik weet hoe belangrijk het is om een gezonde buik te hebben. Zelf heb ik altijd een gevoelige buik gehad, ook tijdens mijn wielercarrière, daarom ben ik erg bezig met gezond te leven en gezonde voeding.”

Gert Jakobs, ambassadeur van de Zuiderzee Klassieker, fietst voor de tweede keer mee. Hij vindt het belangrijk dat er meer onderzoek naar spijsverteringsziekten wordt gedaan. “Helaas weet ik uit ervaring dat het hebben van een gezonde buik niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Mijn vriendin heeft een chronische darmaandoening en in mijn familie komen darmziekten veel voor. Mijn neef is al vroeg overleden aan de gevolgen van darmkanker. Reden genoeg voor mij om mee te fietsen!”

Ook profwielrenners Bram Tankink en Anouska Koster fietsen mee om hun steentje bij te dragen. Tankink zet eind dit jaar een punt achter zijn carrière. Hij fietst in het najaar nog een paar klassiekers, waaronder de Zuiderzee Klassieker. Anouska werd in 2016 Nederlands kampioene en rijdt in Team WaowDeals Pro Cyclin, waar Marianne Vos kopvrouw is.

Over de Zuiderzee Klassieker

De tocht start dit jaar voor het eerst vanuit Amersfoort, de thuishaven van de Maag Lever Darm Stichting én middelpunt van Nederland. Dat sluit naadloos aan bij het doel waarvoor de deelnemers fietsen: de buik, het middelpunt van onze gezondheid. Deelnemers kunnen vier afstanden fietsen: 50, 80, 120 of 180 km. De routes voeren door mooie natuurgebieden, bos en polder, en natuurlijk langs de voormalige Zuiderzee.

In Nederland leven ruim 2 miljoen buikpatiënten met chronische buikklachten. Van ongemakkelijk tot ongeneeslijk. Van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) tot darmontstekingsziekten als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa tot ongeneeslijke ziekten als darmkanker, alvleesklierkanker en slokdarmkanker. Om tot een snellere diagnose en een betere behandeling van deze aandoeningen te komen is onderzoek nodig. En geld. Daarvoor fietsen de deelnemers op 29 september. Er hebben zich al 900 fietsers aangemeld die samen al ruim 130.000 euro hebben opgehaald. Kijk voor meer informatie op zuiderzeeklassieker.nl en meld je aan!

Over Leontien Zijlaard-van Moorsel

Leontine Zijlaard-van Moorsel (48 jaar) is voormalig profwielrenster. Ze werd samen met Joop Zoetmelk verkozen tot beste Nederlandse renner aller tijden. Ze werd 9 keer wereldkampioene en won 4 keer een gouden Olympische medaille. Daarnaast won ze twee keer de Tour de France voor vrouwen. Ze werd zes keer Sportvrouw van het Jaar. Sinds 2017 is ze koersdirecteur van de vrouweneditie van de Amstel Gold Race.

Reacties