ICT-professionals met autisme opgeleid en naar werk bemiddeld

Foto: ITvitae

171 ICT-talenten met autisme zijn door ITvitae opgeleid, gecoacht en naar werk bemiddeld bij tientallen MKB-bedrijven en grote werkgevers door heel Nederland. Een groot deel van de studenten van ITvitae heeft een lange periode van doelloos thuiszitten achter de rug. Terwijl een IQ boven de 130 bij deze uitzonderlijke kandidaten geen uitzondering is.

In het onlangs verschenen Social Impact Verslag presenteert ITvitae de resultaten en achtergrond van haar studenten die sinds 2014 aan een ICT-Leertraject naar Werk deelnemen of al aan de slag zijn als ICT-professional.

ITvitae is gespecialiseerd in het opleiden, coachen en bemiddelen van ICT-specialisten met autisme en hoogbegaafden en is gevestigd in het rustieke Eemklooster in Amersfoort. Het doel van ITvitae is om ICT-talenten die aan de zijlijn staan perspectief te bieden en tot hun recht te laten komen op de arbeidsmarkt. Voor deze bijzondere doelgroep is een viertal ICT-opleidingsprogramma’s ontwikkeld. De behoefte aan deze ICT-Leertrajecten is groot. Vanuit heel Nederland komen kandidaten naar ITvitae in Amersfoort om zich te laten opleiden tot Software Tester, Software Developer, Cyber Security Specialist of Data Science Specialist.

ICT-Leertrajecten naar Werk

De opleidingsprogramma’s van ITvitae sluiten aan op de actuele vraag op de arbeidsmarkt. Na een zorgvuldige selectie gaan de studenten in kleine groepen aan de slag met hun specialisatie. Alle vakken die als ballast ervaren worden, komen niet aan bod. Wel wordt extra aandacht besteed aan communicatie, rapporteren en presenteren. Wil de student slagen voor dit traject dan is het noodzakelijk dat hij/zij voor aanvang ICT-kennis heeft en over de juiste gedrevenheid en passie beschikt. Ruim 90% van de deelnemers rondt het complete leertraject succesvol af en kan worden bemiddeld. Voor het complete Social Impact Verslag zie: itvitae.nl/social-enterprise

20.000 high potentials

Drijfveer van ITvitae is het gegeven dat ruim 20.000 high potentials met autisme werkeloos thuis zitten, omdat zij uitgevallen zijn in het reguliere onderwijs of vastlopen door ingewikkelde procedures. Dat hier iets aan gedaan kan worden tonen de ITvitae ICT-Leertrajecten naar Werk. Een leertraject spreekt de student aan op zijn talent en geeft zijn zelfvertrouwen een boost. Frans de Bie, directeur en mede-oprichter van ITvitae: “Het krijgen van een diagnose autisme is voor de meesten niet fijn, niet iets waar je trots op bent. Voor velen is het moeilijk om dit in de privé-sfeer en in de werkomgeving goed bespreekbaar te maken. Steeds weer vechten tegen vooroordelen en onbegrip. In de periode dat de studenten bij ons zijn, proberen wij hen ervan te overtuigen dat ze over een talent beschikken dat bij veel andere mensen ontbreekt. Ontdekken waar je goed in bent en dat talent koesteren. Dan is er wel degelijk iets om trots op te zijn. Dat blijkt des te meer als zij aan de slag gaan bij een werkgever.”

Reacties