Bibliotheek Eemland introduceert StudyShare in examentijd

Foto:

De Bibliotheek Eemland biedt in mei een service aan examenstudenten. Elke dinsdag, woensdag en donderdag in mei zijn er StudyShare momenten in het Eemhuis in Amersfoort.

StudyShare is gebaseerd op de pomodoro-techniek en de ultieme manier om je hoofd bij het studeren te houden. Leerlingen studeren in 3 blokken van 45 minuten met daartussen verplicht 15 minuten pauze. Onder toezicht van de StudyShareBOB worden ze gedwongen, zonder socials of mobiel aan de slag te gaan. Daardoor raakt de leerling in de juiste flow.

Meedoen aan StudyShare is gratis

Leerlingen halen voor aanvang van een blok StudyShare een ticket bij de balie in de entreehal in het Eemhuis. Dit kan elke dinsdag, woensdag en donderdag in mei. Leerlingen studeren met anderen in een lokaal van de Bibliotheek Eemland. De StudyShareBOB van de bibliotheek houdt toezicht zodat je echt geconcentreerd kunt werken.

StudyShare is een initiatief van OBA-bibliothecaris Frank Verbeek

Verbeek baseert het concept op de Pomodoro-techniek. In de jaren ’80 merkte de Italiaan Francesco Cirillo dat hij maar niks gedaan kreeg wanneer iedereen aan zijn hoofd bleef zeuren en hij constant last had van afleiding. Hij pakte een timer uit de keuken (die er toevallig als een tomaat uitzag, ‘pomodoro’ in het Italiaans). Precies genoeg tijd om een taak gedaan te krijgen en daarna even rust te nemen. Dat bleek prima te werken. Bovendien wist iedereen om hem heen wanneer Francesco ‘midden in een Pomodoro’ zat en lieten ze hem met rust wanneer nodig. Cirillo bleek goud in handen te hebben. De truc met de timer werkte niet alleen voor hem, maar ook voor de meer dan 2 miljoen volgers van zijn techniek wereldwijd van de jaren ’80 tot op de dag van vandaag.

Oplossing

Het is elk jaar weer een drukte van belang in het Eemhuis zo rond de examenperiode. Leerlingen zoeken een rustige plek om geconcentreerd zich voor te bereiden op hun examen. Diny Scheper, specialist Voortgezet Onderwijs van Bibliotheek Eemland zocht naar een oplossing. En die vond ze in het concept van de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam): StudyShare.

Diny vertelt: ‘We hopen dat we jongeren die dat nodig hebben kunnen helpen bij de voorbereiding op de laatste toetsen en het examen. Dat we ze de omstandigheden kunnen bieden die ze ergens anders niet kunnen vinden. Natuurlijk is het lekker studeren in het Eemhuis, maar de techniek van StudyShare gaat nog een stapje verder.’

Geen afleiding

StudyShare is gebaseerd op de pomodoro-techniek en de ultieme manier om je hoofd bij het studeren te houden. Leerlingen studeren in 3 blokken van 45 minuten met daartussen verplicht 15 minuten pauze. Onder toezicht van een StudySharebob wordt jongeren de kans geboden in een aparte ruimte, in stilte te studeren. ‘Dus geen mobieltjes, geen sociale media maar samen met anderen doen wat je moet doen en wilt doen: je voorbereiden op de laatste toetsen of het examen’, vertelt Diny vol enthousiasme. ‘We kwamen op het idee dankzij de OBA in Amsterdam. Daar hebben ze elke tentamen- en examenperiode een zaal vol geconcentreerde studenten zitten die na 3 uren heel voldaan het pand verlaten. Wij denken dit het precies is wat studenten nodig hebben.

Rustig studeren

StudyShare is voor iedereen die op de middelbare school of het mbo zit. Diny: ‘We willen jongeren die thuis geen rustig plekje kunnen vinden om te werken die ruimte wel bieden op een moment dat het cruciaal is om te scoren. Maar ook jongeren die snel afgeleid zijn, die niet zonder sociale media denken te kunnen en jongeren die structuur nodig hebben. Eindexamenleerlingen moeten zich in korte tijd veel stof eigen maken. Daarvoor is een goede planning noodzakelijk. Een planning maken is niet zo moeilijk maar een planning volgen is een hele klus. Door StudyShare kan je je aan de planning houden en elke dag een paar taken afvinken. Hoe heerlijk. Je taak volbrengen en voldaan een lokaal uitlopen omdat je gedaan hebt wat je gepland hebt is een heerlijke ervaring. Daarna heb je vrij en kan je een taak ook loslaten. Jongeren nemen dus voor 3 keer 3 kwartier zelf hun (leer)werk mee en gaan dat werk ook doen.’

De Bibliotheek Eemland ondersteunt op veel manieren het onderwijs en dit is een goede aanvulling op het aanbod.

Vrijwilligers

De Bibliotheek zoekt nog naar vrijwilligers die de StudyShare gaan begeleiden. Diny vraagt: ‘Wil je echt iets bijdragen aan deze belangrijke periode in het leven van jongeren? Word dan StudyShareBOB. Je houdt dan toezicht en bewaakt de tijd. Natuurlijk is het voor je zelf ook een mooie kans om geconcentreerd te werken, net zoals de studenten die je onder je hoede hebt. Mensen die hier aan willen bijdrage, kunnen zich melden via de Bibliotheek Eemland.’

Reacties