Gemiddeld aantal overmatige drinkers in Amersfoort

Foto: Publiek domein

Zeven procent van de inwoners van Amersfoort is een overmatige dinker. Dat blijkt uit een onderzoeksgegevens van het RIVM. Met dat aantal ligt Amersfoort net iets onder het gemiddelde van 7,5% in de GGD-regio Utrecht en de 7,2% procent landelijk.

In Amersfoort is nog een verschil tussen de wijken onderling. In de binnenstad, Zonnehof, Calveen en Bosgebied ligt het percentage op 11% op de voet gevolgd door Isselt, De Berg Noord en Valleipoort met 10%. Het minst wordt gedronken in Vathorst, waar het percentage slechts op 5% ligt.

Een overmatige drinker is iemand die per week gemiddeld 14 (vrouw) of 21 (man) glazen alcohol drinkt. In heel Nederland is zo’n 1 op de 11 volwassenen (9 procent) een overmatige drinker.

Wanneer ongezond?
Om gezond te blijven moeten mensen hooguit vijf à zes glazen wijn of bier per week drinken. Wie meer drinkt, verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, blijkt uit een grote literatuurstudie die zaterdag werd gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet. Voor de studie werden 83 onderzoeken in verschillende landen met gegevens van bijna 600.000 alcoholdrinkers naast elkaar gelegd. Aan het onderzoek werd ook meegewerkt door wetenschappers van het Erasmus MC.

In Nederland komt het advies van de Gezondheidsraad voor verantwoord alcoholgebruik overeen met de uitkomst van de studie: drink geen alcohol, of hooguit één glas per dag. In andere landen ligt die grens veel hoger.

De getoonde cijfers zijn afkomstig uit de Gezondheidsmonitor 2016 van de afzonderlijke GGD-instanties en het CBS.

Reacties