Virtual Reality in het Rietveldpaviljoen

Foto: c Dolf Kruger/ Nederlands Fotomuseum

In het kader van de tentoonstelling ‘De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig.‘ staat op woensdagavond 13 december de historische Expo 58 in Brussel centraal in bijdragen van twee sprekers.

Titel van deze bijzondere avond: ‘De historische Expo 58 vanuit dubbel perspectief’. Locatie is het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. In 1958 vond de ‘Expo 58’ in Brussel plaats. Deze Wereldtentoonstelling viel midden in het nieuwe atoomtijdperk en de Koude oorlog, een periode met grote internationale politieke spanningen. In dit gespannen klimaat was de Expo een toonbeeld van optimisme en geloof in de vooruitgang.

De Wereldtentoonstelling Expo 58 had als centraal thema de ‘Balans der Wereld voor een Humaner Wereld. Eenenvijftig landen en zeven internationale organisaties namen eraan deel en toonden hun technische hoogstandjes. Naast het bevorderen van de internationale (handels)betrekkingen en het propageren van de eigen technische vooruitgang, was er plaats voor activiteiten op het gebied van vrije tijd en cultuur. De Expo duurde zes maanden lang en trok tientallen miljoenen bezoekers. Ook Nederland nam deel aan de tentoonstelling, met het Nederlandse paviljoen, ontworpen door Van den Broek en Bakema, Boks én Rietveld. Vanuit zijn rechtstreekse betrokkenheid bij de Expo 58 ontwierp Rietveld voor de tentoonstelling ook de stoel ‘Mondial’, die te zien is in de tentoonstelling ‘De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig’.

Welke rol Rietveld in het geheel had, komt tijdens de avond aan bod in de zeer interessante bijdrage van Peter Wever, een geweldige verteller en auteur van het boek ‘Dichtbij klopt het hart der wereld, Nederland op de expo 58’. Hij gaat onder meer in op Rietvelds bijdrage aan het Nederlands paviljoen. Frederike Manders van het Hyperspace Collective, neemt het Philipspaviljoen van de evenzo beroemde architect Le Corbusier als case voor haar bijdrage, met een performance over virtual reality. En.. heel bijzonder.. bezoekers van deze avond kunnen virtueel het Philipspaviljoen betreden!’

Praktische informatie ‘De historische Expo 58 in Brussel in dubbel perspectief’:
Datum en tijd: woensdag 13 december, 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Locatie: Rietveldpaviljoen Amersfoort, Zonnehof 8
Ticket: € 8,- inclusief toegang tot de tentoonstelling
Aanmelden graag via: [email protected]

Reacties

Cookieinstellingen