‘Inferieure opladers brandgevaarlijk’

Foto: ANP

Onveilige, goedkope opladers vormen een groot risico voor de brandveiligheid. De brandweer raadt aan om zo veel mogelijk originele opladers te gebruiken, het apparaat tijdens het opladen op een harde ondergrond te leggen en apparaten niet ’s nachts op te laden.

,,Meer dan de helft van de woningbranden heeft iets te maken met de stekker”, zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. Samen met Brandweer Nederland heeft het Verbond het rapport Risicomonitor Woningbranden opgesteld. Volgens Buis ontstaat brand voornamelijk door kwalitatief minderwaardige opladers die niet origineel zijn. Ook het apparaat langer aan de lader laten zitten dan nodig kan brand door oververhitting veroorzaken.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) deed in de zomer van 2016 onderzoek naar onveilige opladers en bestempelde twaalf van de 41 USB-opladers als gevaarlijk. Bij nog twaalf andere merken kon de veiligheid niet worden vastgesteld, waardoor de verkoop van 24 van de 41 opladers verboden werd. In Nederland verkochte opladers vallen onder toezicht van de NVWA, maar tegenover internetverkopers buiten de Europese Unie staat de NVWA machteloos.

Het is aan de consument zelf om voorzichtig te zijn bij het aanschaffen van een oplader. Ook het CE-keurmerk, dat als richtlijn dient binnen de Europese Unie, blijkt lang niet altijd betrouwbaar te zijn. Het keurmerk is namelijk vrij gemakkelijk te verkrijgen en het is vaak niet duidelijk of een onafhankelijke organisatie het keurmerk heeft verstrekt. Buis raadt aan geld uit te geven aan een goede oplader, het liefst een originele of een goede imitatie. Volgens hem zijn de iets duurdere opladers vaak ook beter.

Bron: ANP

Reacties

Cookieinstellingen