Rondje van de stad nieuw Amersfoorts festival

Foto: Eva Broekema

In het weekend van 9 en 10 september staat er een nieuw cultureel evenement op het program: Rondje van de Stad, een tweedaags festival voor en met Amersfoortse podiumkunstenaars. Vanuit de wens om Amersfoorts talent een podium te bieden ontstond bij Theatergroep De Luie Honden het idee om een festival te organiseren.

Dit jaar presenteren ze de eerste versie van dit hopelijk jaarlijkse evenement. Rondje van de Stad wil de verbindende schakel zijn tussen Open Monumentendag, de Dag van de Amateurkunst en het UITweekend. In samenwerking met verschillende instellingen is er na 2 maanden hard werken een verrassende programmering tot stand gekomen en valt er heel wat te beleven in het weekend van 9 en 10 september. Een bomvol programma geheel van Amersfoortse bodem is het resultaat. Zet het weekend dus vast in je agenda en laat je verrassen door alles wat Amersfoort te bieden heeft.

Het programma
Het programma is divers en zo is er voor iedereen wat te halen. Zaterdag, tijdens de dag van de Amateurkunst, sluit Rondje van de Stad aan met verrassingsoptredens vanaf rondrijdende podia van PICNIC. Het publiek zal op onverwachte plekken verrast worden door Amersfoortse talenten. Zo kun je zaterdag onder andere getrakteerd worden op een optreden van Emma Lou. Haar muziek is goudeerlijk, recht uit het hart met een flinke dosis humor. Ook kun je genieten van de absurde act ‘Dick de Zeeman/ Dick the Semen’ van de alom bekende Uncle Rons Hyperbolic Roadshow. Verdere acts blijven nog even geheim om het verrassingseffect te vergroten.

Op zondag staat er een heuse theaterroute geprogrammeerd. Op een aantal bijzondere plekken, zoals de Onze Lieve Vrouwetoren, de Koppelpoort, De Mannenzaal, de tuin van Flehite, maar ook in leegstaande winkelpanden, zijn Amersfoortse makers geprogrammeerd. Het publiek kan letterlijk een rondje van de stad lopen en de Amersfoortse talenten geven bij wijze van spreken een rondje. Zo zullen onder andere Willem Wits, Ben de Makers, Los Muziektheater, Abke en Bouwe Bruins en vele anderen een optreden verzorgen op een bijzondere plek. Voor de kinderen speelt Karel Casier om 14.00 uur zijn voorstelling ‘Ter plekke verzonnen’ op de Carrousel van de Groenmarkt.

Samenwerkingen
Rondje van de Stad werkt samen met veel Amersfoortse organisaties. Zo hebben enkele culturele instellingen een optreden ‘geadopteerd’ en hiermee mede mogelijk gemaakt. De installatie van Ben de Makers (van Amersfoortse talenten Robert van Laar, Michiel van de Weerd en Djoca Reijntjes) wordt mede mogelijk gemaakt door Bibliotheek Eemland en Jop Gorris presenteert zijn voorstelling Lorre Moi dankzij Nieuwe Erven. In de St. Aegtenkapel kun je de dames van LOS Muziektheater (met Amersfoorts talent Charlotte van Waardenburg) zien schitteren dankzij FLINT. Ook presenteert FLINT tijdens het weekend de bijzondere voorstelling Bubbel van PETIT Comité (met Amersfoorts talent Isaäk Hofland) in de tuin van de St. Aegtenkapel. Deze voorstelling kun je voor slechts € 5,- bewonderen en is ook op zondag onderdeel van de theaterroute.

Gratis
Alle optredens van ‘Rondje van de Stad’ zijn, evenals het programma van het UITweekend, gratis te bezoeken. Het volledige programma staat op www.rondjevandestad.nl. Wel wordt een vrijwillige bijdrage gewaardeerd in ruil voor een originele Rondje van de Stad-button.

Meehelpen
Lijkt het je leuk om onderdeel te zijn van dit festival? Rondje van de Stad zoekt nog vrijwilligers die één of twee dagen mee willen werken. Locatiemanagers, publieksbegeleiders, artiestenbegeleiders, een promotieteam en handjes voor de op- en afbouw zijn welkom. Doe je mee? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

Reacties