Natuurontwikkeling Melksteeg wint natuurprijs Groene Kroon 2017

Foto: Provincie Utrecht

Het project ‘natuurontwikkeling Melksteeg’ van de gemeente Amersfoort heeft van de jury de natuurprijs Groene Kroon gewonnen. De Groene Kroon is een natuurprijs van de provincie Utrecht.

Natuurontwikkeling
De Melksteeg loopt van Birkhoven tot aan de Eem, op de grens van Amersfoort en Soest. Er wordt 19 ha natuur gerealiseerd en daarmee worden het bos Birkhoven en de Eemvallei, als onderdelen van het Nationaal Natuur Netwerk met elkaar verbonden. De Melksteeg ligt op de overgang van de Heuvelrug naar het stroomgebied van de Eem. Deze gebieden zijn door provincie aangemerkt als natuurparels zandgrond en rivier. Deze overgang tussen waardevolle gebieden, met kwel als bijzonder kenmerk, biedt potentie voor de ontwikkeling van waardevolle natuurgebieden, waaronder nat schraalland.

Dieren
Van de ontwikkeling profiteren ook dieren zoals de veldleeuwerik, gierzwaluw, ringslang, zandhagedis, rugstreeppad, kamsalamander, grote modderkruiper, sleedoornpage, gewone kegelbij en vetblad.

Nieuw bos
Ook wordt circa 10 ha bos gerealiseerd. Hiermee wordt de ontsierende waterzuivering aan het zicht onttrokken. Met de realisatie van kruidenrijk grasland, poeltjes en houtwallen wordt het landschap verrijkt.

Beheer door Natuurmonumenten
Natuurmonumenten neemt het beheer van het gebied op zich. Er komen klompenpaden zodat de natuur toegankelijk wordt voor een breed publiek. Bezoekers ervaren de overgang van het bos op de zandgronden van de Heuvelrug naar de natte natuur van de Eemvallei. Ook kan een ontbrekende schakel in een recreatieve fietsroute van Soest naar Amersfoort gerealiseerd worden.

Naast de gemeentelijke inzending ‘Natuurontwikkeling Melksteeg’ kreeg ‘De Buurjongens’ de publieksprijs voor tuinafscheidingen. Het innovatieve ontwerp van de tuinafscheiding geeft stedelijke biodiversiteit een impuls. De schuttingen bieden ruimte aan plantenbakken, insectenhotels en nestkasten en maakt het voor kleine zoogdieren mogelijk om zich onder de schutting door te bewegen..

Jury Groene Kroon
De jury van de natuurprijs Groene Kroon bestond uit Fiona van ’t Hullenaar (werkzaam bij a.s.r. en op veel verschillende vlakken actief met het verduurzamen van gebouwde omgeving), Kees Bastmeije (werkt als hoogleraar Natuurbeschermings- en waterrecht aan de Tilburg University) en Koos Dijksterhuis (natuurschrijver en columnist in Trouw over natuur).

Eerste keer
De provincie reikt dit jaar voor het eerst de Groene Kroon uit. Met de natuurprijs wil de provincie iedereen stimuleren om te helpen met de bescherming en versterking van onze beschermde plant- en diersoorten.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen