Gemeente co financiert in duurzaamheid

Foto: Publiek domein

De projecten De Bouwkringloop en elektrische deelauto’s ontvangen in totaal € 69.500,- uit het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling om hun duurzame idee tot uitvoering te brengen voor de stad Amersfoort. De gemeente stelt het fonds direct weer open voor nieuwe ideeën die bijdragen aan een CO2-neutrale en een afvalloze stad. Aanvragen kan tot 1 september.

Het toekomstfonds is er om vernieuwende ideeën van ondernemers, instellingen en bewoners aan te moedigen die de duurzame ontwikkeling in Amersfoort vooruit helpen en kunnen versnellen en richt zich op zogeheten koplopers en doorbraakprojecten. Vernieuwende initiatieven die zorgen voor een versnelling van minder CO2-uitstoot en minder afval.

De Bouwkringloop
De Bouwkringloop doorbreekt de cirkel van weggooien van bouwmaterialen. Het wordt een bijzonder type winkel in Amersfoort waar straks doe-het-zelvers, zelfbouwers en aannemers terecht kunnen voor meer dan honderd gebruikte bouwmaterialen om te hergebruiken.

Elektrische deelauto’s
Buurauto BV biedt elektrische auto’s aan die Amersfoorters kunnen delen met hun buren of bekenden. Met de bijdrage uit het toekomstfonds onderzoeken de initiatiefnemers hoe het mogelijk wordt om de laadpalen voor de deelauto’s te plaatsen in de openbare ruimte en aan te sluiten op de elektra van iemands woning of bedrijf die tevens lid is van Buurauto. Het is de bedoeling de laadpalen te plaatsen in buurten waar al duurzame wijkinitiatieven zijn zodat de laadpaal energie krijgt via een schone bron: bijvoorbeeld van zonnepanelen op een dak.

Zichtbare initiatieven voor alle Amersfoorters
Wethouder Willem-Jan Stegeman gaat over duurzaamheid en innovatie: “met de Bouwkringloop en het buurauto stimuleren we zichtbare innovatieve projecten in de stad waar iedere Amersfoorter gebruik van kan maken. Dat spreekt me enorm aan. Duurzaam doen is de toekomst. Dat mag gezien en beleefd worden door steeds meer mensen.”

Toekomstfonds open voor nieuwe aanvragen
De gemeente heeft de ambitie dat in Amersfoort over 13 jaar, in 2030, alle duurzame energie die we gebruiken schoon wordt opgewekt. Afval bestaat dan ook niet meer: alles wordt zo lang mogelijk gebruikt en daarna weer hergebruikt. Ideeën die zorgen voor een versnelling van deze doelen, kunnen tot 1 september een aanvraag doen voor een bijdrage uit het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling. Meer informatie op www.amersfoort.nl/toekomstfonds.

Reacties