Kinderworkshops in het Mondriaanhuis

Foto: Mondriaanhuis

JazzLab in Stijl is een kinderworkshop die elke derde zondag van de maand plaatsvindt in het Mondriaanhuis. Daarin wordt op speelse wijze jazzmuziek gemaakt met behulp van de karakteristieke kleuren van kunststroming De Stijl.

De oprichters van de De Stijl, onder wie Piet Mondriaan, werkten met de primaire kleuren rood, geel en blauw. Met deze kleuren gaan kinderen op een heel speciale manier muziek maken tijdens JazzLab in Stijl. Onder leiding van de workshopdocent mag om te beginnen iedere deelnemer een eigen muziekfragment opnemen. Dat kan een geluid of melodie zijn met je eigen stem of met één van de meegebrachte  instrumenten van de docent. Deze eigen compositie wordt verbonden aan een kleur. Vervolgens wordt van al deze fragmenten swingende jazz gemaakt.

Want hoe klinkt rood? En welk geluid maakt de zon? Elk schilderij vertelt een verhaal en dat verhaal kun je ‘verklankbeelden’. Tijdens JazzLab in Stijl kunnen kinderen zelf gaan ontdekken hoe schilderijen, kleuren en beelden klinken.

Het ontrafelen van muziek tot losse geluiden of melodielijnen en deze vervolgens weer samenvoegen tot nieuwe swingende jazz past natuurlijk ook uitstekend bij Piet Mondriaan. De beroemde Stijlkunstenaar was immers ook een groot liefhebber van jazz. Het werk uit zijn New Yorkse periode ademt ook de dynamiek en sfeer die de jazz kenmerkt.

JazzLab in Stijl zal worden verzorgd door workshopdocent Miriam Veeger. Zij is violiste, workshop-uitvinder en creatief brein/oprichter van Het VioolLab.

Datum:
 Elke derde zondag van de maand. Eerstvolgende data: 21 mei, 18 juni en 20 augustus
Tijd: 14.00 – 15.30 uur
Locatie: Doe-het-zelf-atelier in het Mondriaanhuis, Kortegracht 11, Amersfoort
Leeftijd: vanaf 6 jaar (maximaal 15 deelnemers)
Kosten: € 8,-  (inclusief entree museum)
Reserveren: [email protected]

Behalve JazzLab in Stijl organiseert het Mondriaanhuis ook elke maand workshop In de stijl van De Stijl. Kijk op www.mondriaanhuis.nl voor info en data.

Reacties