Bevrijdingsvuur ontstoken in Amersfoort

Foto: Jochem Weijzen

Zo’n twintig lopers en skaters uit Amersfoort hebben vannacht het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar Amersfoort gebracht. In alle vroegte werd het Bevrijdingsvuur bij Kamp Amersfoort ontstoken.

De afgelopen jaren werkten LoopNu en AIJV al samen om het Bevrijdingsvuur naar Amersfoort te brengen. Zo ook dit jaar. De groep vertrok in de late avond richting Wageningen, waar om middernacht door de burgemeester van Wageningen het Bevrijdingsvuur werd ontstoken op het 5 Mei Plein. Veel gemeenten die meededen aan de Bevrijdingsvuurestafette gingen na de ontsteking van het Bevrijdingsvuur op pad naar de eigen gemeente en liepen de route in de nacht. Als symbool voor het verzet, dat in de oorlogsjaren vooral ’s nachts actief was.

Ook de Amersfoorters gingen vannacht op pad. Een deel van de groep legde de route van bijna 40 kilometer op skates af, terwijl het andere deel dit lopend deed. Wie niet de gehele route mee kon lopen of skaten, kon een deel in de bus meerijden. Jochem Weijzen, trainer bij LoopNu, legde de gehele route lopend af. “Alles is heel goed gegaan. De andere lopers hebben een deel in de bus gezeten,  maar alle kilometers die we liepen hebben we gezamenlijk gedaan. Ik ben heel trots op ze. Het was een mooie Bevrijdingsnacht.”

De groep kwam rond 05.00 uur bij Kamp Amersfoort aan, waar de burgemeester hen opwachtte. De burgemeester stak samen met skater Timo het Bevrijdingsvuur aan. Vervolgens konden de sporters bijkomen met een uitgebreid ontbijt.

Lees ook:
– Bevrijdingsvuur naar Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen