Schilderij na 75 jaar terug in Kamp Amersfoort

Foto: Kamp Amersfoort

Met de dood in het vooruitzicht wilde hij nog maar één ding: schilderen. Op die avond in 1942, voordat hij gefusileerd werd, schilderde John Dons een Hollands landschap met bloemenvelden. Het schilderij is deze week in Kamp Amersfoort te zien.

John Dons, de 27e jarige verzetsstrijder en kunstschilder, die opgesloten zat in concentratiekamp Kamp Amersfoort, kreeg op een avond in juli 1942 te horen dat hij gefusilleerd zou worden met acht anderen. Hij vroeg de kampbewaarder Willy Engbrocks om schilderspullen om de wanhoop, verdriet en angst van zich af te kunnen zetten. Die kreeg hij. Op zijn laatste avond vluchtte hij in zijn passie en schilderde hij een schilderij. Een Hollands tafereel met kleurige bloemenvelden en een boerderij. Idyllisch en vredig.

De bewaker, die de schilderspullen gaf, kreeg het schilderij van Dons, de verf nog nat. Hoe verschrikkelijk en onmenselijk de situatie in Kamp Amersfoort ook was, de bewaker toonde in Dons’ ogen de menselijkheid die hij kon. Het schilderij heeft jaren bij de Willy Engbrocks thuis gehangen. Het schilderij is deze week terug, daar waar het geschilderd werd. Het schilderij is deze week te zien in Kamp Amersfoort. Vanaf 2 juli organiseert Kamp Amersfoort een tentoonstelling over dit verhaal.

Deze week wijdde Kruispunt een aflevering aan het verhaal van John Dons. De aflevering is hier terug te zien.

Lees ook:
– Herdenking oorlogsslachtoffers op 4 mei

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen