Zet de waterkoker nooit een tweede keer aan

Foto: Publiek domein

Begint u de dag met een kopje thee of filterkoffie? De meesten van ons zetten de waterkoker aan, waar nog een laag water van de vorige keer in zit, koken het water en schenken het in. Herkenbaar? U bent niet de enige die dit doet, maar volgens de UK Tea and Infusions Association begaat u hiermee een grote fout.

Water voor een tweede keer koken gebeurt dagelijks, omdat het gemakkelijk is, maar ook om verspilling tegen te gaan. Onderzoekers stellen echter dat u beter het oude water weg kunt gooien. “Als je het water voor een tweede keer kookt, zorgt dat voor een platte smaak”, legt voorzitter William Gorman uit aan The Telegraph. “Opnieuw koken haalt al het zuur- en stikstof uit het water, waardoor u vies water en smakeloze thee krijgt.”

Smakeloze thee, daar zit niemand op te wachten. Hoewel u het aan de smaak van uw thee wellicht niet zal merken, kan uw gezondheid er wel onder lijden als u water voor een tweede keer kookt. En dat willen we natuurlijk niet. “Kookt u hetzelfde water een tweede keer, dan loopt u het risico dat bepaalde concentraties zoals nitraten en fluoride versterken”, aldus chemist Anne Helmenstine. “Bij iedere kookbeurt worden deze steeds geconcentreerder en zult u er dus meer van binnenkrijgen, terwijl u die stoffen juist zo min mogelijk in uw lichaam wilt hebben.”

Wilt u dus een smaakvol én gezond kopje thee of koffie in de ochtend? Zorg dan voor vers water in uw waterkoker. Tip tegen verspilling: schenk uw waterkoker niet te vol.

Bron: nieuws.nl

Reacties