Bachs Johannes-Passion op authentieke instrumenten

Foto: NwBE

De Johannes-Passion van Bach door het Nieuw Bach Ensemble o.l.v. Krijn Koetsveld, is al jaren een traditie in Amersfoort.

Nieuw Bach Ensemble is trots de burgemeester van Amersfoort, de heer Lucas Bolsius, te mogen verwelkomen bij de uitvoering van de Johannes-Passion op 11 april in St. Franciscus Xaverius te Amersfoort. De burgemeester zal het concert openen en de plannen ‘Amersfoort als Johannes-Passion stad’  toelichten. Naarden is de stad van de Matthäus-Passion. In Amersfoort zal het ensemble zich de komende jaren inzetten om de stad te promoten tot ‘Johannes-Passion-stad’!

Om de prachtige muziek te kunnen uitvoeren met dezelfde instrumenten als Johann Sebastian Bach zelf gebruikte, werkt het NwBE in 2017 samen met het barokorkest Collegium Delft. Zo komen ze nog dichter bij de bron, met behoud van wat de uitvoeringen altijd al zo bijzonder maakte: de spanning in het verhaal, met oog voor het detail, en de markante dubbelrol van het koor: als ‘volk’ én als vertolker van de indrukwekkende koralen.

Collegium Delft heeft als doelstelling het begeleiden van (kamer)koren of solisten in kleine bezetting in met name het barok- en klassieke repertoire. Het ensemble streeft daarbij naar uitvoeringen op een zo hoog mogelijk niveau. De ervaren en bevlogen musici verdiepen zich continue in de uitvoeringspraktijk van barokmuziek. Hun ruime ervaring in samenspel en begeleiding staan garant voor mooie, fantasievolle uitvoeringen door een professioneel en compleet ensemble.

Bach schreef de Johannes-Passion in 1724, enkele jaren vóór de – langere –  Matthäus-Passion. In de jaren daarna maakte hij verschillende nieuwe versies van het werk, waaruit dus een keuze moet worden gemaakt. Net als in vorige jaren vertolkt het NwBE in 2017 het majestueuze openingskoor Herr, unser Herrscher en het prachtige slotkoraal Ach Herr, lass dein lieb’ Engelein; ook is opnieuw gekozen voor de virtuoze bas-aria Himmel, reiße, Welt, erbebe en voor Jesu, deine Passion, een koraal voor de sopranen uit het koor.

Op dinsdag 11 april én woensdag 12 april zal het koor en solisten van het Nieuw Bach Ensemble m.m.v. Collegium Delft en onder leiding van Krijn Koetsveld optreden. Beide avonden begint het optreden om 20.00 en de locatie is de St. Franciscus Xaverius aan ’t Zand 29 in Amersfoort.

Evangelist: William Knight, Christus: Erks Jan Dekker
Aria’s: Wendy Roobol (sopraan), Mélanie Brilman (alt), William Knight (tenor), Jonathon Adams (bas)

Kaartverkoop:
Volwassenen:                   1e rang: € 51,-                  standaard: € 36,-
Studenten:                        1e rang: € 38,50               standaard: € 26,-
Onder de 18 jaar:            1e rang: € 26,-                  standaard: € 18,50
Bestellen van kaarten kan op  www.klassiekemuziek.nl/nieuw-bach-ensemble. Alle prijzen zijn exclusief reserveringskosten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen