Dierenambulance Amersfoort zoekt vrijwilligers

Foto:

Vermiste en gevonden dieren, dieren in nood, gewond of overleden. De Dierenambulance komt in zulke gevallen in actie. De vrijwilligers zetten zich met volle passie in om dieren én hun baasjes te helpen.

Marjo Manné, voorzitter van de Stichting Dierenambulance Amersfoort e.o., is al jarenlang actief binnen de stichting en vertelt enthousiast over het werk van de vrijwilligers op de Dierenambulance. “Het mooiste van het werk is het redden van (jonge) dieren, die anders kansloos zijn en de hereniging van dieren met hun eigenaren. Het is heel dankbaar werk.”

Vrijwilligers gezocht
De Dierenambulance opereert in de gemeenten Amersfoort en Leusden. Momenteel zijn er 25 vrijwilligers werkzaam op de Dierenambulance, maar om de dienstverlening optimaal te kunnen plannen is een aantal van 40 vrijwilligers ideaal. Daarom is de stichting op zoek naar meer vrijwilligers. “Het werk gaat 24/7 door. Als vrijwilliger draai je het liefst vier diensten, waarvan één nachtdienst, per maand. De diensten draai je altijd met een partner” vertelt Marjo.

Afwisselend werk
“Werken op de Dierenambulance is heel afwisselend en je weet nooit wat er gaat gebeuren” vervolgt Marjo.“Als vrijwilliger rijd je als bijrijder of chauffeur op de Dierenambulance, ga je af op de meldingen die telefonisch binnen komen, vervoer je de dieren naar de opvang of dierenarts en houd je de administratie bij. Zo nu en dan zul je de hulp van hulpdiensten, zoals de brandweer, moeten inroepen, als er bijvoorbeeld een duikteam of ladderwagen nodig is voor een dier in nood. De Dierenambulance is er dus voor het vervoeren van dieren en niet voor medische zorg. Die wordt verleend door de dierenarts, waar de gewonde dieren heen worden gebracht. Je hebt veel contact met mensen, zoals de eigenaren van dieren. Daarvoor moet je stevig in de schoenen staan. Niet altijd wordt een dier herenigt met zijn baasje, maar soms wordt het dier dood gevonden en moet de eigenaar op de hoogte gesteld worden.”

Leren ‘on the job’
Als vrijwilliger op de Dierenambulance zul je een hart voor dieren moeten hebben. Daarnaast zijn samenwerken, stressbestendigheid, onder hoge druk kunnen werken en met mensen om kunnen gaan vereisten. Het is handig als je in bezit bent van rijbewijs B met een jaar rij-ervaring. Je wordt niet in het diepe gegooid worden, maar volgt eerst intern een opleiding. Dat gebeurt ‘on the job’. Je loopt een paar diensten mee als soort van snuffelstage om te kijken of het echt bij je past, waarna je opleiding start. In 12 stappen, met ondersteuning door een mentor en een boek voor de theoretische kennis, rond je je opleiding af door een mondeling examen. Hierna kun je zelfstandig aan het werk op de Dierenambulance. Uiteraard altijd met een partner.

Interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Neem dan contact op met de Dierenambulance Amersfoort.

Donateur worden?
De inzet van de Dierenambulance is niet goedkoop. Jaarlijks rijdt de ambulance ongeveer 90.000 kilometer en zijn er natuurlijk de onderhoudskosten. Binnenkort wordt de huidige Dierenambulance vervangen voor een nieuwe wagen. De kosten worden grotendeels gedragen door giften en sponsoren. Draagt u de Dierenambulance een warm hart toe? Donaties worden zeer op prijs gesteld.

Reacties