Pas op voor koolmonoxide

Foto: Pixabay.com

Het lijkt iets uit het verleden, maar ook tegenwoordig vallen er nog regelmatig slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging. Werkt de kachel, de geiser of cv-ketel niet goed? Dan bestaat de kans dat koolmonoxide vrijkomt.

Symptomen
De brandweer vraagt deze maand extra aandacht voor de gevaren van koolmonoxide. Hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid, verwarring, slaperigheid en een versnelde hartslag; het kunnen allemaal symptomen zijn van een koolmonoxidevergifitiging. Koolmonoxide is een gas dat je niet kunt zien, ruiken, proeven of horen. Daarin schuilt juist het gevaar. Lange blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Signalen
Er zijn wel enkele signalen die erop wijzen dat er teveel koolmonoxide in een ruimte ontstaat.
• Een oranje vlam in een gastoestel in plaats van een blauwe
• Een hogere vlam dan normaal
• Beslagen ramen in de ruimte waarin het toestel hangt en/of staat

Wat te doen Wat te doen als u een (te) hoge concentratie aan koolmonoxide vermoedt? Zet ramen en deuren wijd open en schakel het gastoestel of de kachel uit. Waarschuw uw huisgenoten. Ga zo snel mogelijk naar buiten en sluit de voordeur. Bel 112. Raadpleeg uw huisarts.

Voorzorgsmaatregelen
Natuurlijk kunt u ook zelf voorzorgsmaatregelen treffen. Ventileer uw huis goed, zorg voor voldoende frisse lucht; sluit nooit alle ramen en/of ventilatieroosters en houd de ventilatiekanalen goed schoon. Laat uw boiler, gaskachel, CV- ketel of geiser jaarlijks controleren door een erkend installateur. Hang een koolmonoxidemelder (CO-melder) op in uw woning; u wordt dan tijdig gewaarschuwd.

Meer informatie 
Wilt u meer weten over koolmonoxide of ‘koolmonoxidevergiftiging’? Of over het plaatsen van een CO-melder? Kijk op www.vrubrandweer.nl. Daar staat ook een online test die u kunt doen. Voor vragen kunt u contact opnemen via de mail: [email protected] of telefonisch met 088- 878 1000. Via WhatsApp kunt u een vraag stellen aan een brandveiligheids expert via 06- 129 585 99.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen