Starterslening weer beschikbaar

Foto: Publiek domein

Het is voor starters op de woningmarkt moeilijk om een geschikte en betaalbare woning te vinden. Daarom heeft de gemeente Amersfoort al enige jaren de starterslening. De gemeenteraad heeft op 30 mei 2023 een nieuwe tranche beschikbaar gesteld. Starters die aan de voorwaarden voldoen kunnen een aanvraag indienen.

Woningzoekenden die voor het eerst een woning willen kopen, maar net te weinig kunnen lenen bij hun eerste hypotheekverstrekker, kunnen bij de gemeente een aanvraag indienen voor een starterslening. Met de starterslening kunnen starters maximaal € 35.000,- extra lenen. Zij betalen de eerste drie jaar geen rente en aflossing. Op die manier hebben zij meer kans op hun eerste koopwoning in deze moeilijke woningmarkt.

Woningen onder NHG-grens

De starterslening is maximaal € 35.000,- en kan aangevraagd worden voor woningen die vallen onder de Nationale Hypothee Grens(NHG). In 2023 is dat € 405.000,-. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd, dan is de grens iets hoger (in 2023 is dat € 429.300,-).

Beschikbaar budget

Er is totaal 3,5 miljoen euro budget beschikbaar. Dat is genoeg voor minimaal 100 leningen. De lening is alleen beschikbaar voor starters die minimaal één jaar staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen van de gemeente Amersfoort. Er gelden verder geen beperkende voorwaarden. Uiteraard moet de starterslening echt nodig zijn. Of dat zo is kan worden uitgerekend op de website van SVn (www.svn.nl(link is extern)). Daar kan ook een berekening worden gemaakt van de hoogte van de starterslening.

Aanvragen

Bij de gemeente kan een verzoek worden ingediend om in aanmerking te komen voor een starterslening. Je kan de lening aanvragen en informatie vinden op www.amersfoort.nl/starterslening.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen