Gemeente komt inwoners met een laag inkomen met extra maatregelen tegemoet

Foto: Pixabay

De gemeente Amersfoort gaat in 2023 inwoners met een laag inkomen met twee extra regelingen ondersteunen: een gratis identiteitskaart voor kinderen en een bijdrage in dierenartskosten.

Nadya Aboyaakoub-Akkouh, wethouder armoedebeleid: “Rondkomen met weinig geld kan iedereen wel eens overkomen. Maar steeds meer Amersfoorters hebben maandelijks geldzorgen door de stijgende prijzen van energie, voedsel en andere zaken. Ze hebben niet genoeg geld om rond te komen en bezuinigen op zaken die niet nodig lijken, zoals een identiteitskaart of een vaccinatie voor een huisdier. Kinderen zonder identiteitskaart riskeerden zo een boete in het openbaar vervoer of konden niet mee op schoolreisjes. En een bezoek aan de dierenarts werd vaak vermeden vanwege de kosten, wat ongezond was voor dier en mens. Met deze regelingen wordt dat wel mogelijk.”

Gratis identiteitskaart

Amersfoorters met een inkomen tot 150% van het sociaal minimum kunnen bij de gemeente een gratis identiteitskaart krijgen voor hun kinderen in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar. Een ID-kaart is verplicht en geldt voor een periode van vijf jaar. Normaal kost de ID-kaart € 36,98. Door kosteloos een identiteitskaart ter beschikking te stellen wil de gemeente eraan bijdragen dat deze kinderen vanaf 12 jaar aan de plicht kunnen voldoen om een identiteitsbewijs in het openbaar vervoer te dragen. Van 14 tot en met 17 jaar moeten zij hiermee ook aan de identificatieplicht kunnen voldoen. Bovendien verlicht het de lasten van gezinnen met een laag inkomen. Aanvragen kan vanaf 1 januari via een formulier op de website van de gemeente.

Bijdrage dierenartskosten

Inwoners met een huisdier en een inkomen op bijstandsniveau kunnen vanaf 1 januari 2023 een jaarlijkse bijdrage van 85 euro krijgen voor de kosten van de dierenarts. Hiermee willen we ervoor zorgen dat inwoners een steuntje krijgen om de medische zorg voor hun huisdier te betalen. Voorwaarde is wel dat het huisdier gechipt is of wordt bij de behandeling. Ook hiervoor kunnen inwoners een aanvraag doen via de website van de gemeente.

Overige regelingen

  • Ook in 2023 is er een extra energietoeslag van 1.300 euro voor inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. Inwoners die in 2022 de energietoeslag al hebben gehad, krijgen dit bedrag in 2023 automatisch opnieuw op hun rekening gestort. Het bedrag wordt in twee delen overgemaakt: uiterlijk 1 maart 2023 € 500 en na de zomer 2023 de resterende € 800. Inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum, waarvan de gegevens nog niet bekend zijn bij de gemeente, of die hem nog niet hebben aangevraagd, kunnen de energietoeslag 2023 vanaf 1 maart zelf aanvragen via www.amersfoort.nl/energietoeslag.
  • Mensen met een laag inkomen kunnen vanaf 1 januari 2023 in aanmerking komen voor een hogere vergoeding voor woninginrichting of duurzame gebruiksgoederen, zoals een koelkast of wasmachine. Dit gebeurt naar rato van draagkracht. Met de nieuwe bedragen kan duurzamere en energiezuinigere apparaten aangeschaft worden. 

Meer informatie over deze en andere regelingen voor inwoners met een laag inkomen is te vinden op www.geldcheck033.nl

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen