Samenvatting collegebesluiten 20 december 2022

Foto: Gemeente Amersfoort

Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten, onderverdeeld in bespreekstukken en hamerstukken. Onderstaand vindt u de lijst van deze besluiten, inclusief korte toelichtingen per besluit.

Bespreekstukken

Versterken ambtelijke organisatie
Er is in de begroting 2023–2026 EUR 6 miljoen vrijgemaakt om de organisatie te versterken. Hiermee worden 54 formatieplaatsen toegevoegd. We doen dit om de opgaves het hoofd te bieden en de dienstverlening voor onze inwoners op peil te houden. Ook zijn er nieuwe opgaven en ambities bijgekomen. Daarbij kan gedacht worden aan de opvang van vluchtelingen, de energietransitie, het woningtekort en energiearmoede. Onze organisatie is daar onvoldoende op toegerust. Met een investering van EUR 6 miljoen in onze organisatie zorgen wij ervoor dat de uitvoeringskracht van de organisatie wordt versterkt waardoor we de dienstverlening richting onze inwoners op peil blijft en wij samen met partners in de stad op een goede wijze kunnen blijven werken aan de grote maatschappelijke opgaven.

Ontwerp Omgevingsvisie Amersfoort 2030-2040 Gezond Samenleven
In de Omgevingsvisie staan de hoofdlijnen van al het beleid voor het fysieke domein en de ontwikkeling van de stad tot 2030. De visie geeft richting aan alle keuzes over het gebruik en de inrichting van de ruimte in de stad. Voordat de Omgevingsvisie helemaal af is en aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, nodigt het college inwoners, ondernemers en organisaties uit te reageren op de conceptvisie. De terinzagelegging en mogelijkheid om te reageren start nadat op 17 januari de gemeenteraad is geïnformeerd.

Meerjarenuitvoeringsprogramma openbare ruimte 2023-2026
In het ‘meerjarenuitvoeringsprogramma openbare ruimte 2023-2026’ staat welke projecten voor groot onderhoud en vervanging de gemeente in de komende vier jaar uit wil voeren in de openbare ruimte. Daarbij gaat het om wegen, groen, verlichting, kunstwerken, baggeren en riolering. De projecten zijn er allereerst op gericht om de fysieke kwaliteit, veiligheid en functionaliteit van de openbare ruimte in stand te houden. Daarnaast geven we concrete invulling aan andere beleidsdoelstellingen zoals verduurzamen, klimaatbestendig maken, toegankelijk maken en vergroenen van de stad.

Hamerstukken

Aanwijzing belastingdeurwaarders Amersfoort
Om hun werk te kunnen uitvoeren krijgen deze medewerker wettelijke bevoegdheden toegedeeld.

Incassoreglement gemeentelijke belastingen Amersfoort 2023 
Het college heeft het Incassoreglement gemeentelijk belastingen Amersfoort 2023 vastgesteld. Het bedrag voor deelname aan automatische incasso is verhoogd. Via automatische incasso betalen is nu mogelijk als het totale aanslagbedrag lager is dan € 20.000,–. Dat was € 5.000,–.

Leidraad invordering gemeentelijke belastingen Amersfoort 2023
De gemeente heeft de regels over heffing en invordering van gemeentelijk belasting vastgelegd in beleidsregels. De beleidsregels worden geactualiseerd. Er zijn geen inhoudelijke wijzigingen.

Subsidieregeling flitsimpuls makers en talent
Met de Subsidieregeling Flitsimpuls makers en talent 2023 stimuleren we kunstenaars en culturele makers binnen het cultureel klimaat in Amersfoort om het creatieve maakproces binnen de verschillende kunstdisciplines op gang te houden en makers en talenten voor het vak te behouden. Voor 2023 is €100.000, beschikbaar voor vier rondes. Per ronde is €25.000,- beschikbaar. Het budget dat in een aanvraagronde niet wordt besteed, komt beschikbaar voor de volgende ronde.

Wijziging subsidieregeling projecten lokale journalistiek Amersfoort
Elk jaar stelt het college een subsidieplafond vast voor de subsidieregeling projecten lokale journalistiek. Voor 2023 is dit € 52.889,-. Met deze subsidie worden journalistieke projecten of producten mogelijk gemaakt die bijdragen aan de professionalisering en versterking van de journalistiek voor Amersfoort. De subsidieregeling wordt op twee momenten in het jaar opengesteld met een bedrag van € 26.445,- per keer.

Vaststelling subsidieregeling amateurkunst
Amersfoort vindt Amateurkunst belangrijk. Om de amateurkunst in Amersfoort te versterken zijn er ook in 2023 diverse subsidieregelingen beschikbaar; de regeling voor projecten, de regeling voor structurele leidingkosten en de regeling voor huursuppletie.

Indexering subsidies programma 3.2 Onderwijs en Jeugd
De gemeente Amersfoort verstrekt subsidies aan organisaties in de stad in het kader van het Uitvoeringsprogramma Jeugd en Onderwijs 2022-2024. Met deze subsidies worden activiteiten uitgevoerd die bijdragen aan het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van Amersfoortse jeugd. Doordat de uitvoeringsorganisaties te maken hebben met stijgende kosten is besloten de indexering van de subsidies voor 2023 te verhogen van 3,5% naar 6%.

Compensatie SRO voor exploitatieverliezen zwembaden november, december 2021 en januari 2022
De gemeente compenseert SRO voor de exploitatieverliezen in de maanden november, december 2021 en januari 2022 bij Amerena als gevolg van de landelijke corona maatregelen. Hiermee blijven de financiële gevolgen voor SRO en specifiek Amerena beperkt en is de continuïteit van Amerena gewaarborgd. Verenigingen en inwoners kunnen zo gebruik blijven maken van Amerena. De gemeente Amersfoort maakt gebruik van de compensatieregeling van de rijksoverheid, Specifieke Uitkering IJsbanen en Zwembaden (SPUK-IJZ), om deze verliezen te compenseren

Aanpassen bedragen bijzondere bijstand voor woninginrichting 
De gemeente kan voor mensen met een laag inkomen vanuit de bijzondere bijstand bijdragen aan de kosten van woninginrichting of duurzame gebruiksgoederen, zoals een koelkast of wasmachine. Dit gebeurt naar rato van draagkracht. De gemeente stelt de vergoeding van deze artikelen per 1 januari 2023 naar boven bij op basis van de huidige Nibud norm. Bij witgoedapparaten geldt de nieuwprijs zodat apparaten langer mee kunnen gaan en vanwege duurzaamheid en energiekosten. Mensen worden geïnformeerd over deze wijzigingen als ze een beroep doen op deze regeling(en).

Dierenregeling kosten medische zorg huisdieren voor huishoudens met een laag inkomen 2023
De gemeente wil voor mensen met een laag inkomen gaan bijdragen in de kosten voor medische zorg voor hun huisdier. Het gaat om max. 85 euro per kalenderjaar. Deze regeling gaat op 1 januari 2023 in. Op deze manier wil de gemeente het welzijn van huisdieren vergroten en de lasten voor mensen met een laag inkomen verlichten.

Inkooptarieven zorg in natura 2023
Ieder jaar nemen de colleges van de gemeenten in de regio Amersfoort een besluit over de regionale inkoop van ondersteuning en hulp binnen het sociaal domein, voor het komende jaar. Dit besluit is dit jaar genomen op 1 november 2022. Voor Beschermd Wonen is de indexering van de tarieven vastgesteld op 3,63%. Dat betreft de stijging van de tarieven om loon- en prijsstijgingen te kunnen dekken. Gezien de economische ontwikkelingen is de indexering onvoldoende. Daarom worden de zorg in natura tarieven 2023 Voor Beschermd Wonen geïndexeerd op 6% in plaats van de eerder vastgestelde 3,63%.

Evaluatie beheersing eikenprocessierups 2022 en aanpak 2023
De plaagdruk en de meldingen over de eikenprocessierupsen zijn weer verder afgenomen in 2022. Daarom hebben we besloten om het gebruik van een bacteriepreparaat uit de mix van maatregelen te halen voor 2023. De voordelen van het gebruik wegen niet meer op tegen de nadelen. In april 2023 vervolgen we de aanpak van de eikenprocessierups, bestaande uit preventieve en actieve bestrijding. De preventieve bestrijding betekent dat we meer aantrekkelijke omstandigheden voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups creëren, zoals de aanleg van kruidenrijke bermen en het plaatsen van mezenkasten. De actieve bestrijding bestaat uit het zuigen van de nesten en rupsen uit de bomen. Deze maatregelen moeten gezamenlijk zorgen voor de beheersing van het aantal rupsen en daarmee van de overlast en risico’s voor de gezondheid van de inwoners van Amersfoort. Alle actuele informatie over de maatregelen en een kaart zijn steeds te vinden op de gemeentelijke website www.amersfoort.nl/rups.

Voortzetting klankbordgroep digitalisering en ethiek

Wijziging GR-AVU
De Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is per 1 juli 2022 gewijzigd. Dit heeft ook gevolgen voor de gemeenschappelijke regeling Afvalverwijdering Utrecht (GR-AVU). Het Opsteller : Niels Remi van den Heuvel Zaaknummer : 1700281 3 doel van deze wijziging is meer invloed en controle van gemeenteraadsleden op de besluitvorming van de gemeenschappelijke regeling. Veel van de voorgestelde wijzigingen waren al geborgd in de huidige GR-AVU. De grootste wijzigingen van de GR-AVU betreft de wijziging van de termijnen voor zienswijzen en data voor begroting en jaarrekening.

Meer informatie

Bekijk de volledige lijst, inclusief onderliggende stukken op Notubiz.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen