Pilot woningdelen van start: Samen Thuis

Foto: Gemeente Amersfoort

Het tekort aan passende huurwoningen in Amersfoort is heel groot. Daarom zijn woningcorporatie de Alliantie, zorginstelling Kwintes, De Rustplek (netwerk van rusthuizen voor kwetsbare mensen op hun weg naar herstel en zelfstandigheid) en Gemeente Amersfoort gestart met de pilot Samen Thuis. Alliantie-huurders die een kamer ‘over’ hebben, kunnen die verhuren aan een stadsgenoot die even zonder thuis zit. Een tijdelijke oplossing voor mensen die dringend een dak boven hun hoofd nodig hebben.

Wethouder Menno Tigelaar (Wonen en Zorg): “Woonruimte vinden in Amersfoort is niet eenvoudig, want er is een groot tekort op onze woningmarkt. Het komt nu soms voor dat mensen dakloos worden, omdat ze nergens terecht kunnen. Ook verblijven mensen die geen vaste woonplek hebben, door het woningtekort, langer in de dag- en nachtopvang dan waar de noodopvang voor bedoeld is. Dat willen we graag voorkomen. De pilot Samen Thuis helpt mensen die in zo’n vervelende situatie terechtkomen voor een periode van maximaal een jaar aan een dak boven hun hoofd. Van daaruit kunnen zij verder zoeken naar een eigen plek.”

Joan van der Burgt, directeur de Alliantie: “Deze mensen kunnen niet terecht bij kennissen, vrienden of familie. En een sociale huurwoning is geen oplossing voor de korte termijn: daarvoor is de inschrijftijd niet lang genoeg. Met Samen Thuis helpen we hen en zorgen we ervoor dat er wat rust is om zaken op orde te brengen en een structurele woonoplossing te vinden. Bijkomend voordeel is dat de Alliantie-huurder een lege kamer benut en er altijd financieel een beetje op vooruit gaat.”

Brede aanpak dak- en thuisloosheid Amersfoort

Deze vorm van woningdelen is één van de projecten uit de Gemeente Amersfoort brede aanpak dak- en thuisloosheid. De aanpak is erop gericht instroom in de maatschappelijke opvang te voorkomen, de kwaliteit van opvang te verbeteren en uitstroom te bevorderen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website https://samenthuis.derustplek.nl/.

Bron: gemeente Amersfoort

Cookieinstellingen