Samenvatting collegebesluiten 18 januari 2022

Foto: Gemeente Amersfoort

Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten, onderverdeeld in bespreekstukken en hamerstukken. Onderstaand vindt u de lijst van deze besluiten, inclusief korte toelichtingen per besluit.

Bespreekstukken

Preventieaanpak Problematische Schulden

De gemeente streeft ernaar dat minder volwassenen, jongeren en kinderen in armoede en financiële onzekerheid moeten leven. Daarom zet de gemeente in op het aanpakken, voorkomen en verhelpen van (beginnende) schulden onder inwoners. Met de preventieaanpak schulden spoort de gemeente samen met Stadsring51 en andere partnerorganisaties beginnende schuldenproblematiek of risico’s op schulden bij onze inwoners op. En biedt daarbij gerichte oplossingen en ondersteuning aan. Om ervoor te zorgen dat jongeren zonder problematische schulden een goede start kunnen maken als volwassene neemt de gemeente extra initiatieven. Zo komt er een saneringskrediet voor jongeren, een schuldregeling om jongeren versneld uit de schulden te halen en een project ‘Bouwdepot’ voor (zwerf)jongeren in kwetsbare situaties.

Hamerstukken

Samenwerking sociaal recreatief Wmo-vervoer per 2024

Met dit collegevoorstel stelt de gemeente Amersfoort vast dat zij voor de inkoop, het contractmanagement en opdrachtgeverschap van het sociaal-recreatief Wmo-vervoer (onderdeel van het doelgroepenvervoer) een samenwerking aangaat met 21 andere Utrechtse gemeenten per 2024. De 22 gemeenten nemen hiermee de taak over van de provincie Utrecht. Om ervoor te zorgen dat inwoners per 2024 nog steeds gebruik kunnen maken van het sociaal-recreatief Wmo-vervoer en zo mee kunnen blijven doen aan de samenleving, is het nodig om tijdig een nieuwe inkoop te starten.

Eenmalige huurkorting ten behoeve van Muziektheater De Veerensmederij in 2022

Het college legt aan de gemeenteraad het voorstel voor om de Stichting Behoud Veerensmederij in 2022 maar een gedeelte van de huur te laten betalen. Met deze eenmalige compensatie ontstaat tijd en ruimte om goede plannen te maken voor een volledig culturele invulling in De Veerensmederij, die past bij de aard, inrichting en bestemming van dit monumentale pand. Het bestaande gebruik door de Amersfoortse culturele basisinstelling Holland Opera kan dan worden versterkt door de omlijsting van culturele programmering. Zo draagt de functie van het muziektheater bij aan de leefbaarheid en levendigheid van de wijk en van de stad.

Consultatie college bij jaarplan auditcommissie

Op grond van artikel 147a Gemeentewet wordt het college gevraagd zijn wensen en bedenkingen ter kennis van de raad te brengen op het initiatiefvoorstel Jaarplan 2022 auditcommissie. Het college heeft geen wensen en/of bedenkingen bij dit voorstel.

Wensen en bedenkingen op een initiatiefvoorstel van de voorzitter van de begeleidingscommissie voor juridische bijstand raad

Op grond van artikel 147a Gemeentewet wordt het college gevraagd zijn wensen en bedenkingen te geven op een initiatiefvoorstel van de voorzitter van de begeleidingscommissie voor juridische bijstand raad. Het betreft het bekrachtigen van een geheimhouding op een juridisch stuk. Het college onderschrijft de noodzaak van het opleggen van geheimhouding aangezien het stuk notitiDeze dagvaarding is een processtuk in een nog lopende procedure waarbij partijen over een weer nog (verdere) standpunten in moeten nemen. Partijen dienen dat in alle vrijheid te kunnen doen zonder dat hun procespositie mogelijk wordt geschaad door openbaarmaking van (informatie uit de) processtukken. Uit de notitie volgen de inhoudelijke standpunten van de gemeente in de lopende procedure en wordt een globale beoordeling van deze standpunten gegeven. Openbaarmaking daarvan zal dan ook leiden tot mogelijke onevenredige benadeling van de gemeente en de wederpartij. Dit standpunt sluit ook aan bij het reeds door Benthem Gratama naar voren gebrachte standpunt ten aanzien van de geheimhouding van de notitie.

Protocol Sociaal Domein 2021 – Verantwoording Zorgadministraties BBS en SDO

Het college stelt het Protocol Sociaal Domein 2021 – Verantwoording zorgadministraties BBS en SDO vast ten behoeve van het boekjaar 2021. De gemeente Amersfoort verzorgt de inkoop en verantwoording van zorg en ondersteuning in het kader van de Wmo en Jeugdwet voor de regio Amersfoort. Voor de verantwoording van zorgbestedingen 2021 maakt de gemeente gebruik van de gegevens van de zorgadministraties BBS (Baarn, Bunschoten, Soest) en SDO (Leusden). Het protocol Sociaal Domein 2021 stelt eisen aan de verantwoordingsinformatie en aan de controleaanpak van de accountants van deze zorgadministraties.

Uitvoeringsplan regionale werkgevers- en werkzoekenden dienstverlening 2022-2025 arbeidsmarktregio Amersfoort

In dit uitvoeringsplan staan de regionale doelen voor de werkgever- en werkzoekendendienstverlening voor de komende jaren. Hierbij is input geleverd vanuit alle gemeenten in de arbeidsmarktregio, UWV, onderwijs (ROC Midden Nederland en MBO) en de sociale partners (FNV, CNV en VNO-NCW). Het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort (WSP) is de belangrijkste uitvoerder van het plan. Om tot arbeidsplaatsingen te komen verleent het WSP diensten aan werkgevers en, in samenwerking met UWV en gemeenten, diensten aan werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit plan licht toe welke instrumenten hiervoor worden ingezet en hoe wordt samengewerkt met partijen in de regio.

Definitief locatieplan ondergrondse restafvalcontainers 33912 en 33913 in De Berg

Het college heeft de zienswijzennota Ontwerp locatieplan en het Definitieve locatieplan voor de ondergrondse containers 33912 en 33913 in De Berg vastgesteld. De nieuwe locaties zijn tot stand gekomen naar aanleiding van reacties van inwoners en een procedure waarbij zienswijzen konden worden ingediend. De ontvangen zienswijzen geven geen aanleiding tot wijziging van de voorgenomen containerlocaties. Tegen het besluit over dit Definitieve locatieplan kan door belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend over het Ontwerp locatieplan – gedurende een periode van zes weken – beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De betreffende ondergrondse restafvalcontainers in De Berg zullen binnenkort geplaatst worden. Voor sommige huishoudens liggen de containers verder weg dan de gebruikelijke 150 meter. De inwoners krijgen daarom de keuze hoe ze hun restafval willen scheiden. Bewoners kunnen gebruik maken van de ondergrondse container in de buurt of kunnen de rolcontainer aan huis blijven gebruiken omdat ze bijvoorbeeld de afstand tot de ondergrondse container te ver vinden.

Definitief locatieplan voor 11 ondergrondse restafvalcontainers in het Leusderkwartier, Vermeerkwartier en Zonnehof

Het college heeft de zienswijzennota Ontwerp locatieplan en het Definitieve locatieplan voor 11 ondergrondse containers in het Leusderkwartier, Vermeerkwartier en Zonnehof vastgesteld. De nieuwe locaties zijn tot stand gekomen na een procedure waarbij zienswijzen konden worden ingediend. De ontvangen zienswijzen geven geen aanleiding tot wijziging van de voorgenomen containerlocaties. Tegen het besluit over dit Definitieve locatieplan kan door belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend over het Ontwerp locatieplan – gedurende een periode van zes weken – beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De betreffende ondergrondse restafvalcontainers in het Leusderkwartier, Vermeerkwartier en Zonnehof zullen binnenkort geplaatst worden.

Beantwoording schriftelijke raadsvragen over:

  • Compensatie coronamaatregelen SRO, verenigingen en accommodaties;
  • ‘De beuk erin, de beuk eruit’;
  • Meer werk maken van energietransitie bij nieuwbouwwoningen.

Benieuwd naar de volledige lijst, inclusief onderliggende stukken? Bekijk deze op Notubiz.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen