Amersfoort start actie tegen huiselijk geweld met expositie op Eemplein

Foto:

Geweld hoort nergens thuis, ook niet in Amersfoort. Die boodschap wordt van 14 september tot en met 1 oktober verbeeld op het Eemplein met de rondreizende expositie ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ van Stichting Open Mind over huiselijk geweld en kindermishandeling. Op 14 september om 16.00 uur opent wethouder Cees van Eijk in aanwezigheid van slachtoffers, daders en getuigen van geweld deze indringende tentoonstelling met persoonlijke portretten en verhalen. Later dit najaar zijn er tal van activiteiten in de stad die aandacht vragen voor én oproepen tot actie tegen huiselijk geweld.

Cees van Eijk wethouder Jeugd: “Iedere slachtoffer van geweld, is er een te veel. Maar ook iedere dader is er een te veel. Niemand wil leven in een situatie van geweld en mishandeling. Of dit als voorbeeld doorgeven aan hun kinderen. Maar pas als we de signalen van geweld herkennen en daar iets meedoen, kan geweld stoppen. Het is daarom goed dat we in onze stad laten zien hoe geweld levens verandert, voorkomen kan worden en welke hulp je kan krijgen of geven aan iemand in je omgeving.”

Verborgen geweld

Jaarlijks krijgen in Nederland 1 miljoen mensen te maken met huiselijk geweld. Als slachtoffer, dader of getuige. Huiselijk geweld, waaronder kindermishandeling en seksueel geweld, is het grootste geweldsprobleem, dat in alle lagen van de bevolking voor komt maar het meest verborgen is. Betrokkenen trekken zelf vrijwel nooit aan de bel. Vaak schamen slachtoffers en ook daders zich. En de omgeving weet meestal niet wat ze kunnen doen. Daarom geeft Amersfoort dit najaar extra aandacht aan huiselijk geweld. Om het taboe te doorbreken en vooral de omgeving alert maken en aan te moedigen om aan de bel te trekken bij Veilig Thuis (www.veiligthuis.nl).

Portretten

De expositie ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ bestaat uit zo’n dertig portretten van mensen die te maken kregen met o.a. huiselijk geweld, seksueel misbruik en kindermishandeling. Ze poseren samen met diegenen die hen het zetje gaven om hun cirkel van geweld te doorbreken. De expositie is een project van Stichting Open Mind in samenwerking met het landelijk programma GHNT (Geweld Hoort Nergens Thuis) van het ministerie van VWS. Voor meer informatie over de expositie en het bijbehorende programma later dit najaar kijk op: www.stichtingopenmind.nl/wij-utrecht.

Meer informatie/ wat kun jij doen?

Zoek je zelf hulp, maak jij je zorgen om iemand of heb je vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling? Neem dan (gratis & anoniem) contact op met Veilig Thuis Utrecht. Samen met jou kijken zij wat er nodig is en wat je zelf kunt doen. 0800 2000 (24/7) | [email protected] | chatten via www.veiligthuisutrecht.nl (9 – 17 uur).

Bron: gemeente Amersfoort

Cookieinstellingen