Bijdrage Toekomstfonds voor 4 duurzame initiatieven

Foto: Gemeente Amersfoort

Met het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling ondersteunt Amersfoort innovatieve ideeën van ondernemers en inwoners. Het fonds is bedoeld voor initiatieven die bijdragen aan hergebruik van afval en grondstoffen, aan energiebesparing of aan het opwekken van duurzame energie. Dit jaar ontvangen wederom 4 projecten geld uit dit fonds.

Astrid Janssen, wethouder Duurzaamheid: “Met het Toekomstfonds stimuleren wij maar al te graag de plannen van inwoners en ondernemers die bijdragen aan de CO2-neutrale en afvalloze stad. Mooi om te ervaren dat ook in in een moeilijk jaar ondernemerschap en duurzame ontwikkeling hand in hand gaan”.

12 aanvragen

In 2021 hebben 12 initiatieven een aanvraag ingediend bij het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling. Na advies van de adviescommissie en rekening houdend met het subsidieplafond van €200.000, zijn er 4 projecten uitgekomen die dit jaar een financiële bijdrage ontvangen:

  • Bij zorginstelling De Koperhorst wordt met de Circ biodigester organisch afval straks omgezet in groen gas om het eigen pand te verwarmen en deels aardgas te vervangen. De vergister heeft daarnaast slimme software en leert van het soort afval zodat de catering het menu kan aanpassen om voedselverspilling tegen te gaan.
  • Land in Zicht is een zorgboerderij en leer-werkbedrijf en is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe locatie in Vathorst met ruim 1 hectare grond voor stadslandbouw. Ze willen duurzaam voedsel telen voor de stad en een ontmoetingsplek worden voor de buurt.
  • Stichting Bratelle wil vrouwen met borstoedeem en/of littekenweefselvorming na borstkanker helpen. Daarvoor hebben zij een bh ontwikkeld met slim textiel en een elastische modellering. Bratelle wil gebruik maken van circulaire garens en onderzoekt de toepassing van recyclede stoffen zodat er geen kankerverwekkende stoffen in de bh’s worden gebruikt.
  • You are a god-dess wil de impact van kleding op het milieu verminderen door het maken van tijdloze designs van onder andere de natuurlijke stof hennep die een lange levensduur kent en uiteindelijk weer afbreekt in de natuur.

Eén van de voorwaarden om een bijdrage uit het fonds te krijgen, is dat minimaal de helft van de financiering van een project uit eigen geld bestaat.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen