Samenvatting collegebesluiten 29 juni 2021

Foto: Gemeente Amersfoort

Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten, onderverdeeld in bespreekstukken en hamerstukken. Onderstaand vindt u de lijst van deze besluiten, inclusief korte toelichtingen per besluit.

Bespreekstukken

Woondeal regio Amersfoort

Met de woondeal regio Amersfoort maken het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), negen gemeenten uit de regio Amersfoort, provincies Gelderland en Utrecht en de regionale woningcorporaties afspraken om samen snel meer woningen te bouwen in de regio Amersfoort. Tot 2030 werken partijen aan 23.000 woningen. De woondeal moet er voor zorgen dat de samenwerking op de woningmarkt in de regio Amersfoort structureel verbetert. Ook moeten er sneller (betaalbare) woningen worden gebouwd met oog voor circulariteit, groen en duurzaamheid. Daarnaast wordt ingezet op het verbeteren van de leefbaarheid. Deze woondeal wordt toegevoegd (een addendum) aan de woondeal regio Utrecht/U16. Ook de regio Utrecht/U16 erkent de woonopgaven van de regio Amersfoort en heeft ingestemd met aansluiting op hun woondeal. Met de woondeal erkennen alle partijen (inclusief het Rijk) de kwantitatieve en kwalitatieve woonopgaven van de regio Amersfoort.

Regiovisie ‘Samen Werken aan de specialistische jeugdhulp’

Nederland is opgedeeld in verschillende jeugdzorgregio’s waarin gemeenten met elkaar afspraken maken over de samenwerking in de jeugdhulp. Voor de regio Amersfoort is de visie op jeugdhulp vastgelegd in de regiovisie ‘Samen Werken aan de specialistische jeugdhulp’. Daarin staat op welke onderdelen de gemeenten samenwerken, wat we daarin willen bereiken, aan welke verandering we werken en hoe de samenwerking er in de praktijk uit ziet. Het belangrijkste uitgangspunt van de regiovisie is dat binnen de jeugdhulp het kind of de jongere centraal staat en dat hulp en ondersteuning zoveel mogelijk in de eigen omgeving gegeven wordt. Bijvoorbeeld op school, de kinderopvang, thuis of in de buurt op locatie. De specialistische jeugdhulp wordt in de toekomst meer gebiedsgericht georganiseerd door teams met professionals. Op deze manier wordt de samenwerking vereenvoudigd met bijvoorbeeld de professionals op de scholen, de Wijkteams en de praktijkondersteuners bij de huisartsen. De professionals vormen zo met elkaar sterke netwerken en werken samen. Hierdoor wordt het kind minder doorverwezen en beter geholpen; ‘zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig’. Als het echt niet anders kan, wordt door het specialistische jeugdhulpteam een passende plek (gedeeltelijk) buiten huis gezocht.

Beheerplan bosgebied Berg 2021-2039

In 2019 liep het Integraal Beheerplan Bosgebied Berg voor de bosgebieden Klein Zwitserland, Stichtse Rotonde, Belgenmonument en Prins Frederiklaan af. Ook voor het bosgebied Bokkeduinen was een nieuw beheerplan nodig. In 2020 werkte Gemeente Amersfoort samen met een werkgroep van zestien bewoners en belanghebbenden aan een nieuw beheerplan bosgebied Berg 2021-2039. Met elkaar hebben we zoveel mogelijk ideeën, wensen en behoeften uit de stad een plek gegeven in het beheerplan bosgebied Berg 2021-2039. Ook in de komende achttien jaar blijft de gemeente in contact met betrokkenen over de uitvoering van het bosbeheerplan.

MER De Hoef west en verklaring van geen bezwaar (VVGB) Lichtpenweg 6

Het milieueffectrapport (MER) geeft inzicht in de milieueffecten van de transformatie van De Hoef-West en biedt randvoorwaarden en spelregels voor toekomstige ontwikkelingen in het gebied.  Na vaststelling van het MER kunnen de eerste vijf projecten in het gebied verder. Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is hiervan de eerste. Deze gebiedsontwikkelaar wil, verdeeld over twee gebouwen, 98 appartementen en 200 m2 horeca realiseren aan de Lichtpenweg in Hoefkwartier. De gemeenteraad wordt gevraagd hiertoe het MER vast te stellen en een verklaring van geen bezwaar af te geven voor de aanvraag van de omgevingsvergunning.

Overige ontwikkelingen

Voor de overige ontwikkelingen in Hoefkwartier blijkt uit het MER dat negatieve milieueffecten, met name voor verkeer, moeten worden beperkt als meer dan 2.500 woningen worden gerealiseerd. Met resterende bouwplannen in Hoefkwartier komt de ontwikkeling boven dat aantal uit. Voordat met deze ontwikkelingen verder wordt gegaan is bijstelling van kaders nodig om de negatieve effecten te beperken.

Hamerstukken

Bekrachtiging geheimhouding juridische adviezen

Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel ‘De ontwikkeling van Vathorst-Bovenduist’ in De Ronde van 15 juni 2021 is aan de raad toegezegd de ingewonnen juridische adviezen onder geheimhouding ter inzage te leggen. Het betreft adviezen met betrekking tot de door het college uitgesproken intentie in 1997 aan Vathorst CV zoals verwoord in bijlage 1 behorende bij het raadsvoorstel ‘De Ontwikkeling van Vathorst-Bovenduist’. Om te voorkomen dat die geheimhouding vervalt dient de raad de geheimhouding in zijn eerstvolgende vergadering, te weten 7 juli 2021, te bekrachtigen.

Voor het in stand houden van de geheimhouding wordt gekozen omdat het openbaar maken van de juridische adviezen er toe kan leiden dat de financiële belangen van de gemeente geschaad worden. Het belang van openbaarmaking weegt niet op tegen de financiële belangen van de gemeente.

Verklaring van geen bedenkingen Zonnehof 10

Het voormalige GGD-gebouw op Zonnehof 10 wordt getransformeerd naar 9 stadswoningen en 3 herenhuizen. De voorgenomen ontwikkeling is niet mogelijk op basis van het geldende bestemmingsplan. Voor het verlenen van de omgevingsvergunning is een planologische procedure nodig in de vorm van een Wabo projectbesluit. Op de ontwerp omgevingsvergunning en de ontwerp verklaring van geen bedenkingen is een aantal zienswijzen binnengekomen. Na beoordelingen leiden deze niet tot een ander besluit.

Wijziging Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Amersfoort

Het college vraagt de gemeenteraad aanpassingen vast te stellen in de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Amersfoort 2020. Dat zijn de regels die in Amersfoort zijn afgesproken wat betreft de maatschappelijke ondersteuning. Met een tekstuele aanpassing wordt het onderscheid duidelijk gemaakt tussen enerzijds de algemene, vrij toegankelijke diensten van de wijkteams en anderzijds de maatwerkvoorzieningen waarop inwoners pas recht hebben als blijkt dat ondersteuning vanuit het wijkteam niet toereikend is. Dat onderscheid bleek niet duidelijk genoeg te zijn beschreven. De aanpassing is een bevestiging van hoe de regels van de verordening al worden toegepast in de praktijk.

Verklaring van geen bedenkingen de bouw van een hotel aan De Windturbine

Er is een aanvraag omgevingsvergunning binnen gekomen voor het bouwen van een hotel op het bedrijventerrein De Wieken. De beoogde locatie is aan De Windturbine. Deze ontwikkeling is niet mogelijk volgens het huidige bestemmingsplan. Om voor de bouw van het hotel alsnog een vergunning te verlenen, is daarom een planologische procedure nodig. Dit wordt ook wel een Wabo-projectbesluit genoemd. Het college vraagt de raad hiermee in te stemmen.

Raadsinformatiebrief ontwerpbestemmingsplan partiële herziening Vathorst, wijziging hindercontour stortlocatie

Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) wil woningen bouwen in plangebied Velden 1F en Laak 2B. Op dit moment hindert de bepaling ‘hindercontour stortlocatie’ de bouw van woningen, vanwege mogelijke geuroverlast van het nabij gelegen afvalverwerkings-bedrijf. Omdat de bedrijfsactiviteiten van de vuilstort inmiddels in westelijke richting zijn verplaatst, is het mogelijk het gebied waarvoor de hindercontour geldt op te schuiven en te verkleinen. Hierdoor wordt woningbouw mogelijk. Hiervoor moet wel het bestemmingsplan ‘partiële herziening Vathorst, wijziging hindercontour stortlocatie’ voor het plandeel Laak 2B en Velden 1F aangepast worden. De raad kan gedurende twee weken het ontwerpbestemmingsplan agenderen voor De Ronde. Indien van die gelegenheid geen gebruik wordt gemaakt, dan kunnen belanghebbenden zes weken na bekendmaking reageren op het ontwerpbestemmingsplan.

Ontwerp locatieplan voor de ondergrondse containers voor restafval in Vathorst en Hooglanderveen

De milieudoelstelling van de gemeente is een betere afvalscheiding en een afvalloos Amersfoort in 2030. Dit wordt onder andere bereikt met omgekeerd inzamelen: het verminderen van restafval en het vergroten van  het inzamelen van grondstoffen. Om omgekeerd inzamelen in Vathorst en Hooglanderveen mogelijk te maken is in het Ontwerp locatieplan 129 plekken bepaald voor 153 ondergrondse restafvalcontainers. Hier kunnen de bewoners hun restafval in deponeren. De containers voor restafval die bewoners thuis hebben staan, worden ingewisseld voor een eigen PMD-container. Bewoners in Vathorst De Laak die hun restafval wegbrengen naar ondergrondse containers kunnen straks ook hun PMD wegbrengen naar ondergrondse verzamelcontainers in de wijk. Ook blijven de containers voor PMD bij winkelcentra beschikbaar. Het concept plan is in een brief aan de bewoners toegelicht en het plan ligt 8 weken ter inzage met de mogelijkheid zienswijzen in te dienen.

Consultatie college bij advies auditcommissie n.a.v. de dag van de jaarstukken 2020

In de jaarstukken legt het college van burgemeester en wethouders inhoudelijk en financieel verantwoording af aan de gemeenteraad over het gevoerde beleid en de besteding van middelen. Sinds 2019 bestaat in Amersfoort op initiatief van de gemeenteraad de Dag van de Jaarstukken. Op die dag vormt een auditcommissie zich een beeld over de kwaliteit van de jaarstukken onder andere door gesprekken met het college van B&W. Hieruit volgen bevindingen en een advies aan de gemeenteraad.

Intrekken besluit aanvulling raadsvoorstel “uitwerkingsplan inzamelen grondstoffen (PMD, GFT en OPK) in de gestapelde bouw/hoogbouw”

In tegenstelling tot wat het college op 22 juni 2021 besloot, is het niet nodig om de gemeenteraad te vragen om een besluit te nemen over het verlenen van een investeringskrediet inzake ‘Uitwerkingsplan inzamelen grondstoffen (PMD, GFT en OPK) in de gestapelde bouw hoogbouw’.

Beantwoording schriftelijke raadsvragen over:

  • WOB-verzoek Over de Laak
  • Op de bres voor hittestress door de RES m.b.t. Zonnevelden + Windmolens in Amersfoort
  • Gamechangers voor de kwetsbaren
  • Toezeggingen gemeente Amersfoort aan Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV)
  • Zonneveld naast ziekenhuis
  • Veiligheid brandweerlieden
  • Vastlegging Digitale Communicatie
  • Inzet politiecapaciteit
  • Bewustwording rondom statiegeld: 3 vliegen in een klap
  • Jeugdzorg

Benieuwd naar de volledige lijst, inclusief onderliggende stukken? Bekijk deze op Notu

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen