Stadsgesprek over eenzaamheid

Rollator voetpad plantsoen
Foto: Gemeente Amersfoort

Woensdag 25 november 2020 vindt er weer een digitaal stadsgesprek plaats. Dit keer met als thema: Eenzaamheid, ons een zorg! Onder leiding van host Pernille La Lau gaan we in gesprek over eenzaamheid en sociaal isolement met drie gasten die aanschuiven.

U kunt deelnemen aan de uitzending en na afloop aan digitale gesprekstafels doorpraten over dit onderwerp.

Thema: Eenzaamheid, ons een zorg!

In de eerste editie van deze reeks gaan we het hebben over eenzaamheid. De sociale beperkingen die de pandemie ons oplegt zijn namelijk groot. Sociale verbanden staan onder druk. Uit betrokkenheid, om gezondheidsredenen of onbegrip nemen we steeds meer afstand van elkaar. Wat doet dat isolement met ons? Hoe voorkomen we vereenzaming? Wat kunnen we voor elkaar doen, voor elkaar betekenen?

Gasten

De drie gasten aan tafel kunnen ons meer vertellen. Wie schuiven er 25 november aan?

Gul Dolap-Yavuz is vrijwilliger voor verschillende organisaties en is onder andere oprichter van het interculturele ontmoetingscentrum Beytna. Dit centrum biedt een warm thuis aan onze ouderen in Amersfoort-Noord. Dolap heeft zich tijdens de eerste lockdown vooral gericht op kwetsbaren die thuis in angst leefden. Maar haar viel ook de enorme saamhorigheid in het hulpaanbod op. Nu ziet zij veel emotionele mensen, nu veel dingen niet meer kunnen. Dolap vertelt ons in de stadsdialoog meer over wat we voor anderen kunnen betekenen.

Maryse den Hollander van Movisie ontwikkelde een training om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Ze is daarnaast adviseur voor het actieprogramma Een tegen eenzaamheid van VWS.

Den Hollander ziet mooie initiatieven in de samenleving, mede ingegeven door Covid-19. Zo worden er online netwerken opgezet en zijn er vele nieuwe burenhulpdiensten ontstaan. Voor elk contact geldt dat persoonlijke aandacht de sleutel is. “We hebben als mens de neiging om in de regelmodus te schieten, iets op te willen lossen voor een ander. Maar vaak is dat niet eens het belangrijkste. Dat luisterende oor doet er nog veel meer toe. En dat begint al met elkaar begroeten op straat. Het geeft je het gevoel dat je gezien wordt.” Tijdens deze dialoog vertelt Den Hollander onder andere wat je kunt doen om zo’n gesprek aan te gaan.

Rick Schoen werkte bij een reclamebureau tot hij in 2017 het Amersfoortse netwerk Sociale Gasten oprichtte. Schoen wil graag met jongeren delen hoe makkelijk het is om iets voor een ander te betekenen.

Bij Sociale Gasten kunnen Amersfoortse jongeren tussen de 16 en 30 jaar terecht die een stadsgenoot een steuntje in de rug kunnen bieden. In 2019 hebben ongeveer 1000 jongeren zich ingezet in Amersfoort. Er zijn nu zelfs meer vrijwilligers dan deelnemers. De hulpvrager is lastiger te bereiken, hoe dat komt vertelt Schoen in deze stadsdialoog.

Uitzending

De uitzending start om 20.00 uur en is live te volgen via Stadsdialoog033 en via YouTube. Actief deelnemen aan één van de videotafels kan na aanmelding. Kijk op Stadsdialoog033 voor meer informatie.

Volgende stadsgesprekken

De stadsdialoog ‘Eenzaamheid, ons een zorg!’ is de eerste stadsdialoog van een nieuwe serie stadsgesprekken. Gemeente Amersfoort en SDGHUB Nederland organiseren de stadsdialogen samen met maatschappelijke partners over de impact van corona op de stad en ons dagelijks leven. De volgende data en thema’s zijn:

  • Woensdag 9 december 2020: Jong zijn in lockdown
  • Woensdag 16 december 2020: Regelstress

Bron: gemeente Amersfoort