Samen ruimen we afval langs de Eem op

Afvaltasjes langs de Eem
Foto: Gemeente Amersfoort

Niemand wil zwerfafval! En zeker niet op de mooie plekken langs de Eem en het fietspad over de Grebbeliniedijk. Daarom maakt de gemeente Amersfoort het makkelijker om afval weg te gooien.

Vanaf nu vind je op twee plekken langs de Eem een kast met afvaltasjes. Aan het begin van het fietspad langs de Eem, ter hoogte van het Meander ziekenhuis, en aan het einde van het fietspad, ter hoogte van de Malebrug. Ook komen er op verschillende plekken op de dijk afvalbakken te staan. Met borden vragen we iedereen zijn eigen afval in een van de afvalbakken te gooien of in een tasje mee naar huis te nemen. Zodra het goed weer is, komen ook de Beach Busters weer een handje helpen. Zij delen tasjes uit, ruimen op en gaan het gesprek aan met mensen over afval. Want samen houden we het schoon. Zo hoort dat gewoon.

Proef

De gemeente is deze actie begonnen samen met de provincie en het waterschap. Het is een proef om te kijken of het op deze manier lukt om het gebied langs de Eem schoon te houden. In de maand september staan de borden en banners op de dijk. Na deze proefperiode worden er mogelijk nog aanpassingen gedaan. Volgend jaar wordt de actie vanaf het voorjaar ingezet.

Gedragsonderzoek

Hoe kunnen we zwerfafval langs de Eem verminderen én voorkomen, zonder de dijk te belasten of te ontsieren? Tijdens de zomervakantie heeft een gedragsonderzoeksbureau (D&B) de gemeente geholpen met deze vraag. Zij hebben een gedragsonderzoek gedaan. In het onderzoek is onder andere gesproken met de doelgroep die hier het meest recreëert, namelijk jongeren tussen de 15 en 25 jaar. De boodschap die we gaan overbrengen, past bij de doelgroep en is in Instagram stijl. De slogans zijn ExtrEEM genieten, ExtrEEM chill, ExtrEEM schoon, ExtrEEM veilig, ExtrEEM mooi (#ExtrEEM033).

Samen houden we het schoon

De afgelopen maanden zagen we dat er meer afval lag in parken en op straat. Gemeente Amersfoort is daarom vaker de afvalbakken gaan legen en heeft met een campagne mensen opgeroepen hun eigen afval in de afvalbak te gooien of mee naar huis te nemen. Nu richt ze de aandacht op het gebied langs de Eem.

Bron: gemeente Amersfoort