Amersfoortse organisaties strijden tegen laaggeletterdheid

OndertekeningTaalakkoord Amersfoort
Foto: Gemeente Amersfoort

Amersfoort telt naar schatting 9.500 inwoners die laaggeletterd zijn. Zij hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer, mobiele telefoon of tablet. Om begeleiding van laaggeletterde Amersfoorters een extra impuls te geven slaan acht organisaties de handen ineen.

Taalakkoord

Op maandag 7 september, in de week van Lezen en Schrijven, wordt de intentie bekrachtigd door ondertekening van het Taalakkoord Amersfoort. De organisaties zetten in op het vinden, motiveren en verder helpen van iedere Amersfoorter die zijn basisvaardigheden in lezen, schrijven, rekenen en computeren wil verbeteren. Dat deden deze organisaties altijd al, maar vanaf nu willen ze door krachten te bundelen meer mensen helpen.

Nog altijd zijn de mensen die te maken hebben met laaggeletterdheid en van huis uit Nederlands spreken niet allemaal in beeld. Zij ervaren iedere dag weer hinder van het niet goed kunnen lezen en schrijven, en dat maakt hen kwetsbaar in onze samenleving. Ook mensen die goed kunnen lezen en schrijven, maar weinig digitaal vaardig zijn, krijgen hulp.

Het Taalakkoord Amersfoort wordt ondertekend door: Stichting Lezen en Schrijven, Bibliotheek Eemland, Danner & Danner, Stadsring 51, Indebuurt033, SOVEE, NL Educatie, Integratiewerk en de gemeente Amersfoort. Zij vormen samen het netwerk TAAL033 dat de komende jaren laaggeletterdheid in Amersfoort aanpakt, voorkomt en signaleert door gezamenlijke acties en kennisontwikkeling.

Bron: gemeente Amersfoort