Amersfoort herdenkt bevrijding van Nederlands-Indië

Foto: Gemeente Amersfoort

Amersfoort herdenkt op 15 augustus voor het eerst officieel het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Dit is de dag waarop in 1945 de Japanners capituleerden. Deze herdenking is een aanvulling op de landelijke herdenking en viering op respectievelijk 4 en 5 mei, waar de bevrijding van Nederland en Europa centraal staat.

De herdenking op 15 augustus is besloten vanwege corona maatregelen. Burgemeester Lucas Bolsius draagt namens de gemeente Amersfoort bij aan deze bijeenkomst.

75 jaar vrijheid

2020 staat in het teken van 75 jaar vrijheid. Voor Amersfoort en omstreken geeft dit aanleiding om de gevolgen van de oorlog voor alle slachtoffers officieel te herdenken. De herdenking van de bevrijding van Nederlands-Indië is een initiatief van Amersfoortse inwoners, georganiseerd in een Comité ’15 augustus 1945 Amersfoort i.o.’.

Genodigden, waaronder nabestaanden, wonen de besloten herdenkingsbijeenkomst bij. Centraal staat het delen van verhalen en herinneringen. Om deze voor een grotere groep beschikbaar te maken publiceert de gemeente achteraf een beeldverslag van de bijeenkomst op www.amersfoort.nl/75jaarvrijheid.

Bron: gemeente Amersfoort