Amersfoort 75 jaar vrijheid: verder vieren en herdenken

Foto: Gemeente Amersfoort

Door de uitbraak van het coronavirus en de getroffen maatregelen zijn veel activiteiten met betrekking tot het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid verplaatst naar later dit jaar of naar 2021. Een aantal activiteiten had al voor de coronacrisis plaatsgevonden. Andere activiteiten konden ondanks de maatregelen vanwege corona, de afgelopen maanden verder worden ontwikkeld en afgerond. Het herdenken en vieren op 4, 5 en 7 mei heeft Amersfoort en omstreken, deels met gemeente Leusden, vooral online ervaren. Nu is er een nieuwe planning: herdenken en vieren gaat verder. “We’ll meet again”

Geplande activiteiten 2020

De eerstvolgende activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid vinden plaats in de periode van 15 augustus tot en met 4 oktober. 15 augustus is het officiële einde van WOII met de capitulatie van Japan, nu 75 jaar geleden. Mede door Comité “15 augustus 1945 Amersfoort i.o.” wordt deze dag door Amersfoort herdacht met onder meer een bijeenkomst. Op diezelfde dag opent in Museum Flehite de expositie Bep Rietveld, met portretten uit de Jappenkampen. Deze expositie is te zien tot en met 24 januari 2021.

In het Eemhuis wordt de expositie ‘Amersfoort bevrijd – vreugde en verdriet’ van Archief Eemland verlengd tot en met 4 oktober. Parallel is in het Eemhuis het theatercollege ‘Amersfoort ervaart ’40-’45 te bezoeken. Verder zal op zaterdag 3 oktober de Sint Jorislezing plaatsvinden met  gastspreker Gerdi Verbeet.

Herplanning naar 2021

Evenementen en activiteiten die dit jaar niet door konden gaan zijn grotendeels verplaatst naar 2021. Het gaat onder andere om ‘De Vrijheidskaravaan’ en ‘Geluid van vrijheid’. De Vrijheidskaravaan zal plaatsvinden in de herdenkingsweek van 2021 (30 april, 1 en 2 mei). Met een bijzonder programma rondom vrijheid worden jongeren, gezinnen, nieuwkomers en ouderen aan tafel uitgenodigd. ‘Geluid van vrijheid’ betreft een theatrale voorstelling in de open lucht van de Konrad Konselleck Big Band. Dit project is gepland op 7 mei 2021, de bevrijdingsdag van Amersfoort. Afhankelijk van de coronamaatregelen wordt bekeken op welke wijze dit kan worden georganiseerd.

De bevrijdingsintocht die wordt georganiseerd door de OVF in samenwerking met Keep them Rolling is ook gepland op 7 mei 2021, in samenwerking met de Veteranendag. Omdat samenkomen in de stad niet mogelijk was kregen alle veteranen dit jaar een attentie op hun thuisadres toegestuurd.

Programma blijft in ontwikkeling

Het activiteitenprogramma zal nog altijd in ontwikkeling blijven. Uiteraard volgt de gemeente Amersfoort de ontwikkelingen rondom corona op de voet en worden de adviezen van het Rijk gevolgd.

Bron: gemeente Amersfoort