Boombankjes met bijzondere gedichten langs de Stadsring

Foto: Gemeente Amersfoort

Op tien plekken in Amersfoort hangen bankjes waarop bijzondere gedichten te lezen zijn. De banken maken deel uit van de activiteiten in het kader van ’75 jaar Vrijheid’. De gedichten zijn gemaakt door dichters met een verstandelijke beperking of psychische aandoening. De poëzie op de bankjes heeft als thema ‘vrijheid’. Het project is een samenwerking tussen gemeente Amersfoort en Special Arts, een stichting die het maken van kunst door mensen met een beperking bevordert.

Tine Veldhuizen, account- en projectmanager Special Arts: “Begin dit jaar heeft Special Arts landelijk de vraag uitgezet om een gedicht te schrijven over vrijheid. Vrij zijn is ook als jouw taal er toe doet. Door taal vorm te geven, bijvoorbeeld in een gedicht, ontstaat iets om trots op te zijn. Maar vooral het plezier, de groei, de ervaring iets te melden te hebben dat anderen graag lezen, geeft kippenvel.”

Fatma Koşer Kaya, wethouder Cultuur: “Van kunst en cultuur moet iedereen kunnen genieten. Onder genieten valt ook het zelf maken van kunst en Special Arts helpt daarbij. Dat levert vaak verrassende, grappige en ontroerende gedichten op, en die geven we met dit project een mooi podium.

Tussen ‘De Stier’ en ‘Op schoot’

De bankjes hangen aan bomen langs de Stadsring; het deel van de ring tussen de beelden ‘De Stier’ en ‘Op Schoot’. De opmaak van de gedichten op de banken is verzorgd door Amersfoortse ontwerpstudio Akimoto. De banken zelf zijn door kunstenaar Rogier Martens ontworpen voor de viering van 100 jaar kunstbeweging De Stijl in 2017. Sindsdien krijgen de boombankjes voor speciale gelegenheden een nieuw uiterlijk. Vorig jaar kregen de banken rond Koningsdag een aankleding gerelateerd aan het thema ‘Wij, Amersfoort’.

75 jaar Vrijheid

Het poëziebankjesproject maakt deel uit van de activiteiten in het kader van ’75 jaar Vrijheid’. De bankjes zouden in de week voor 4 en 5 mei worden geplaatst. Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus werd de plaatsing uitgesteld en vond de onthulling vandaag plaats in een klein gezelschap. De bankjes blijven tot in het najaar hangen.

Meer informatie over Special Arts en de poëzieboombankjes is te lezen op https://www.specialarts.nl/zitgedicht.

Bron: gemeente Amersfoort