Stadhuis wordt huis voor de stad: denk mee!

Foto: Gemeente Amersfoort

Amersfoort gaat een nieuw stadhuis bouwen. Een duurzaam, aansprekend en gastvrij huis voor de stad. Maar wat is dat eigenlijk? En welke functies of mogelijkheden moet een huis voor de stad straks hebben? We merken dat de wereld in een paar maanden tijd ineens kan veranderen. We werken meer digitaal en een paspoort ophalen kan nu alleen op afspraak. Hoe neemt de gemeente Amersfoort die nieuwe inzichten mee bij de plannen voor het nieuwe huis voor de stad?

Wat is een huis voor de stad?

Een huis voor de stad kan meer zijn dan de plek waar je je rijbewijs en paspoort komt halen. Bijvoorbeeld een plek van ontmoeten, (samen)werken en kennisdelen. Het biedt misschien de mogelijkheid voor openbare werk- en overlegplekken, horeca die voor iedereen toegankelijk is of wellicht ruimte voor tentoonstellingen. We horen graag wat jouw gedachten en ideeën hierover zijn.

Is er nog geld voor een nieuw stadhuis?

Een nieuw stadhuis is nodig, want als we niks doen, moeten we over een paar jaar verplicht het pand verlaten. Er wordt in deze tijd extra kritisch naar de begroting gekeken, de gemeente weet echter al dat ze het nieuwe stadhuis budgetneutraal financiert. Dat betekent dat de jaarlijkse kosten van het nieuwe stadhuis niet hoger worden dan de kosten van het huidige stadhuis. Hoe zit dat? Bij een nieuw gebouw wordt bij de start (in aankoop grond en bouwkosten) geïnvesteerd, maar die kosten spreiden zich vervolgens over een lange periode. De maandlasten van een nieuw energiezuinig gebouw zijn veel lager dan die van het huidige stadhuis. Als je de startinvestering en de nieuwe lagere maandlasten bij elkaar optelt, kom je op de lange termijn op hetzelfde bedrag uit als de huidige maandlasten van het stadhuis. Er wordt dus geen extra geld vrijgemaakt voor huisvesting, en er wordt ook geen geld uit andere potjes gehaald.

Denk mee!

Gemeente Amersfoort hoort graag jouw ideeën over een duurzaam, aansprekend en gastvrij huis voor de stad. Met jou in gesprek gaan had de gemeente graag persoonlijk gedaan op een van de geplande stadsbijeenkomsten. Helaas is dat door het coronavirus nog niet mogelijk. Vanaf nu kun je echter wel online reageren op één of meerdere vragen of reageren op de ideeën van anderen. Tot 1 juli kan dit op het speciale platform Met Amersfoort.

Dit najaar bundelt de gemeente de wensen en ideeën die nu verzameld worden. Samen met een programma van eisen vormt dit de basis om met marktpartijen in gesprek te gaan.

Achtergrondinformatie

Eind 2019 heeft de gemeenteraad besloten om een nieuw stadhuis te bouwen op de Trapeziumlocatie. Dit is het (braakliggend) terrein dat direct ligt naast het spoor, het Eemplein en rotonde De Nieuwe Poort. Amersfoort gaat nu uit van een verhuizing eind 2024.

Dit zijn de plannen van 2020 tot eind 2024. 1: ideeën en wensen verzamelen. 2: wensen en eisen bundelen. 3: ontwerpen. 4: bouwen. 5: verhuizen.

Bron: gemeente Amersfoort