75 jaar vrijheid vieren vanuit huis

Foto: Gemeente Amersfoort

Ook dit jaar staan we op 5 mei stil bij de bevrijding van Nederland, dit jaar 75 jaar geleden. Dankzij de inzet van velen was er een prachtig programma opgezet om met elkaar 75 jaar vrijheid te gedenken en te vieren. Met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken, zijn inmiddels helaas alle activiteiten tot 1 juni geannuleerd. Daarom is hard gewerkt aan andere manieren om stil te staan bij 75 jaar vrijheid.

Een overzicht van een aantal activiteiten op 5 mei (Bevrijdingsdag) en 7 mei (de dag dat Amersfoort 75 jaar geleden werd bevrijd):

OLV-toren in rood-wit-blauw

Om zichtbaar de verbinding te maken met alle inwoners van Amersfoort, zetten we de Onze Lieve Vrouwetoren op 5 en 7 mei in een bijzonder licht. De toren wordt namelijk aangelicht in de kleuren rood-wit-blauw.

Nationale carillonestafette

Op 5 mei zullen de klokkenluiders om 8.00 uur een kwartier de klokken van Amersfoort luiden, zoals dat ook op 5 mei 1945 gebeurde. Zij doen dat om 13.30 uur nog een keer. Daarna neemt de beiaardier het over en speelt dan tot circa 14.30 uur en wederom om 16.00 uur een vrolijk carillonspel. Op 7 mei om 10.00 uur doet Amersfoort mee aan een nationale carillonestafette van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-vereniging: 75 klokken vieren 75 jaar vrijheid in 75 steden en dorpen. Op 14 september was de aftrap in Maastricht en op 7 mei neemt Amersfoort het stokje over.

Spotifylist Amersfoort 75 jaar Vrijheid

Vanuit huis kan iedereen 75 jaar vrijheid vieren met een speellijst vol vrijheidsmuziek. Via Facebook halen we favoriete vrijheidsplaten op met ieders verhalen bij de gekozen soundtrack. Samen komen we zo tot één grote speellijst. Die weer eindeloos kan worden gedeeld en beluisterd. Ga naar Amersfoort 75 jaar Vrijheid op Facebook.

Webexposities over oorlog en bevrijding

Archief Eemland biedt verschillende webexposities aan over de Tweede Wereldoorlog. Loop bijvoorbeeld langs de tijdlijn met foto’s, voorwerpen en dagboekfragmenten in de expositie Amersfoort 1940-1945 via http://amersfoort4045.nl  Of bekijk foto’s van de bevrijding in Amersfoort. Bekijk alle exposities op de site van het Archief Eemland.

Hoop en Vrees route-app

De Stichting Schuilplaatsverleners heeft een bijzondere app ontwikkeld: de Hoop&Vrees wandel-app. Deze app begeleid je in een wandeling langs de route die de gevangenen van Kamp Amersfoort moesten lopen van het Station naar het Kamp. De route voert langs tal van plekken met een (soms vreselijke) historie. Die geïllustreerde verhalen kun je lezen, maar deels ook horen uit interviews van ooggetuigen en slachtoffers. De Hoop en Vrees route-app kun je gratis downloaden op je telefoon of tablet voor Apple en Android. Kijk ook voor meer informatie op de website van Stichting Schuilplaatsverleners.

Bron: gemeente Amersfoort