Holocaustmonument Levenslicht en onthulling digitale gedenkrol

Daan Roosegaarde, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto
Foto: Marco De Swart

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Ook in Amersfoort vond vervolging van Joden, Roma en Sinti plaats. Mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Deze mensen, die plaatsgenoten of buren waren, wil Amersfoort herdenken. Dat kan vanaf 22 januari bij het Holocaustmonument Levenslicht, dat voor het plein van Museum Flehite te bezichtigen zal zijn. Woensdagavond 22 januari wordt bij Archief Eemland een interactieve zuil met gedenkrol en informatie over de slachtoffers onthuld.

Levenslicht

Levenslicht is een tijdelijk lichtmonument, dat in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is ontworpen door ontwerper Daan Roosegaarde. Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en de herinnering aan slachtoffers in leven te houden. Met landelijk 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk Levenslicht symbool voor de impact van de Holocaust. In het donker lichten de herdenkingsstenen op. Met het ‘ademen’ in licht symboliseren de stenen dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven.

Het deelmonument in Amersfoort is te zien van 22 januari tot en met 2 februari op het plein voor Museum Flehite (Westsingel 50). Toegang is gratis. Het museum is open op dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Samen herdenken

Woensdagavond 22 januari wordt een herdenkingsavond georganiseerd. Het programma is als volgt:

  • 19.00 uur: Inloop bij Archief Eemland, gelegenheid tot het bekijken van de expositie ‘Amersfoort bevrijd – vreugde en verdriet’.
  • 19.20 uur: Welkom door Ina Loovers, directeur Archief Eemland. Onthulling gedigitaliseerde gedenkrol door Rabbijn Evers en burgemeester Bolsius.
  • 19.35 uur: Wandeling naar Museum Flehite..
  • 20.00 uur: Stadsdichter Jacques de Waart met gedicht over 75 jaar Vrijheid. Toespraak burgemeester Bolsius en ontsteken lichtkunstwerk ‘Levenslicht’ in de tuin van Museum Flehite. Rabbijn Evers spreekt Kaddisj, het gebed voor de overledenen.
  • 20.15 uur: Informeel samenzijn in het museum.
  • 21.00 uur: Einde bijeenkomst.

De avond is georganiseerd door Stuurgroep Programma 75 jaar vrijheid Amersfoort. Meer informatie over 75 jaar vrijheid en andere activiteiten vindt u op de projectpagina 75 jaar vrijheid.