Wat gebeurt er komende maanden in bosgebied Nimmerdor?

Middenlaan in Nimmerdor
Foto: Gemeente Amersfoort

Om bosgebied Nimmerdor goed te beheren en onderhouden, zijn er de komende herfst en winter verschillende werkzaamheden.

Kap voor veiligheid

Eens in de paar jaar laat de gemeente de veiligheid van de bomen in de buurt van paden en lanen in het bos controleren. Dit om te voorkomen dat grote takken onverwacht afbreken uit dode en zieke bomen, naar beneden vallen en daarmee voor onveilige situaties zorgen. Uit de controle die is uitgevoerd in de afgelopen periode, bleek dat 104 bomen moeten worden verwijderd.

Kap ‘achterblijvers’ Middenlaan

Daarnaast wordt komende winter een aantal bomen weggehaald uit de buitenste rijen van het middelste deel van de Middenlaan. Dat is het gedeelte waar de Amerikaanse eiken staan. Deze bomen zijn ooit zo dicht op elkaar aangeplant, dat niet alle bomen tot volle groei kunnen komen. Ongeveer 41 van deze achterblijvers worden weggehaald. Het gaat om de bomen die de concurrentie om licht verloren hebben of aan het verliezen zijn. Deze achterblijvers hebben vaak veel dood hout in de kroon en dat vraagt extra werk uit oogpunt van veiligheid. Door het verwijderen van deze bomen neemt de dikte van andere laanbomen toe, wat de beleving van het wandelpad als laan verhoogt.

Over het kappen van deze bomen in het bosgebied is overleg geweest met de schouwgroep. De schouwgroep is een groep bij Nimmerdor betrokken bewoners. De gemeente werkt met hen samen om keuzes te maken bij het beheer en onderhoud van bosgebied Nimmerdor. Dat heeft ertoe geleid dat de gemeente eerst alleen de buitenste rijen met Amerikaanse eiken weghaalt om zo eerst te zien wat daarvan het effect is.

Informatiebijeenkomsten in het bos

Voordat de kap plaatsvindt, zijn er twee informatiebijeenkomsten in het bos: op donderdag  14 november van 16.00 –  17.30 uur en op zaterdag  16 november van 11.00 – 12.30 uur. De bijeenkomsten starten bij de ingang aan de Keesomstraat. Aanmelden is niet nodig.

Nieuwsbrief

Als u op de hoogte wilt blijven van de werkzaamheden in bosgebied Nimmerdor, kunt u zich aanmelden voor de e-mailnieuwsbrief, via www.amersfoort.nl/nimmerdor.

Bron: gemeente Amersfoort