Winkelpand na vondst hennepkwekerij tijdelijk gesloten

Foto: Politie.nl

Door bevindingen van onze handhavers en bewoners die een hennepgeur roken, heeft de politie vorige maand een hennepkwekerij met 634 kweekpotten aan de Arnhemseweg 5A ontmanteld. Ook is er illegaal stroom afgetapt. Burgemeester Bolsius heeft op 9 september besloten om het winkelpand en de bijbehorende garageboxen voor drie maanden te sluiten, van 9 september tot en met 8 december 2019.

Met de tijdelijke sluiting wil de gemeente Amersfoort de openbare orde rondom het pand herstellen en de bekendheid van het pand als drugspand doorbreken. Ook is de sluiting er op gericht om te voorkomen dat er opnieuw criminele activiteiten in het pand plaatsvinden. Het politieonderzoek naar de kwekerij is nog in volle gang.

Hennepteelt: vorm van ondermijning

Hennepteelt is een vorm van ondermijnende criminaliteit en is minder onschuldig dan je misschien denkt. Criminele organisaties maken misbruik van legale bedrijven en voorzieningen en dat willen we stoppen. Iedereen kan bewust of onbewust in aanraking komen met georganiseerde criminaliteit. Criminelen hebben namelijk andere mensen nodig om hun activiteiten uit te kunnen voeren en ze maken vaak gebruik van legale instellingen of bedrijven. Zo komen onder- en bovenwereld samen. Onze samenleving wordt door deze georganiseerde criminaliteit verzwakt. Dit noemen we ondermijning of ondermijnende criminaliteit. Voorbeelden zijn drugshandel of dumpingen van drugsaval in wijken, de buurman die wiet verbouwt op zijn zolder, winkels zonder klanten die gebruikt worden voor het witwassen van geld, fraude met subsidies of (zorg)uitkeringen.

Wat doet de overheid eraan?

De overheid treedt gezamenlijk op tegen ondermijnende criminaliteit. Politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, Veiligheidscoalitie Midden-Nederland, Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) en de gemeente Amersfoort werken hierbij nauw samen. Ze delen kennis en informatie. Zo brengen ze netwerken in kaart en kunnen ze georganiseerde criminaliteit stoppen of dwarsbomen.

Signaleer en meld!

Signalen van buurtbewoners zijn bij de aanpak van (ondermijnende) criminaliteit zeer belangrijk. U kent de buurt als de beste en u heeft snel in de gaten of iets verdacht is. In dit geval ondersteunden de bewonersmeldingen de vermoedens van de handhavers. Ziet u vreemde, verontrustende zaken of zaken waarvan u denkt dat ze niet pluis zijn? Meld het bij de politie. Altijd. Bel 112 als elke seconde telt en bij geen spoed 0900-8844. Anoniem doorgeven kan ook bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.

Bron: gemeente Amersfoort