Bereikbaarheid centrum rond Koningsdag

Foto: Gemeente Amersfoort

Bijna is het zover: zaterdag 27 april komt de Koning samen met zijn familie Koningsdag vieren in Amersfoort. Er worden veel bezoekers in Amersfoort verwacht.

Zo’n grote gebeurtenis heeft natuurlijk gevolgen voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Er zijn maatregelen nodig zijn om deze dag (en ook Koningsnacht) veilig en feestelijk te laten verlopen.

Wethouder Stegeman: “In verband met de veiligheid en het grote aantal bezoekers dat wij met Koningsdag verwachten zijn er diverse maatregelen genomen. Het is een enorme puzzel geweest om alle maatregelen zo toe te passen dat inwoners zo min mogelijk overlast ervaren en iedereen optimaal van de dag kan genieten. Er ligt nu een plan waarin aandacht is voor fietsers, parkeren, auto’s, bezoekers, ondernemers, horeca, openbaar vervoer en natuurlijk voor de opbouw van de podia en andere feestelijkheden. Ik besef dat iedereen merkt dat dit een enorm evenement is, en dat dit enige overlast met zich meebrengt. We vertrouwen erop dat iedereen hier een goede weg in kan vinden”

Bereikbaarheid (zie kaart )

Auto’s: autovrij en autoluw
Een deel van de binnenstad is van vrijdag 26 april 20:00 uur tot en met zaterdag 27 april 15:00 uur afgesloten voor alle auto- en fietsverkeer (autovrij).
Andere gebieden kunt u wel uit- maar niet inrijden (autoluw). Hoe verder van de koningsroute af, hoe minder ingrijpend de maatregelen.

Fietsen: fietsvrij en fietsluw
Ook voor fietsen zijn bepaalde gedeelten van het centrum van vrijdag 26 april 20:00 uur tot zaterdag 27 april 15:00 uur helemaal verboden (fietsvrij). Hier gestalde fietsen worden verwijderd en verplaatst naar Het Element, Hooglandseweg Noord 55.
Andere gedeelten zijn fietsluw: dat wil zeggen dat u wel het gebied uit kunt fietsen, maar u mag het gebied niet in met uw fiets.

Bij de toegangswegen naar de binnenstad worden tijdelijk honderden extra fietsparkeerplaatsen geplaatst, en zijn verkeersbegeleiders aanwezig.

Parkeergarages
De parkeergarages direct aan de route zijn vanwege veiligheidseisen niet bereikbaar en dus gesloten. Het gaat om parkeergarage Stadhuisplein, Koestraat en St Joris. De sluiting geldt van vrijdag 26 april 20:00 uur tot zaterdag 27 april 15:00 uur. Alle andere openbare parkeergarages blijven open.

Particuliere parkeerplekken
Ook vanuit particuliere (‘eigen’) garages of parkeerplekken in het aangegeven autovrije gebied mogen, in verband met veiligheidseisen, geen auto’s kunnen rijden.
Bewoners van het centrum, parkeervergunninghouders en mensen met een eigen, particuliere parkeerplek worden ook per brief geïnformeerd over de maatregelen.

Parkeren en pendelbus
Op Koningsdag rijden er tussen 08:00 en 18:00 uur gratis pendelbussen tussen het tijdelijke parkeerterrein op Isselt en het centrum.

Openbaar vervoer
Keolis rijdt op Koningsdag met een speciale, aangepaste dienstregeling.

Opbouwen podia
Vanaf dinsdag 23 april beginnen de opbouwwerkzaamheden van een aantal podia in de stad. Op het Eemplein, de Varkensmarkt, het Lievevrouwekerkhof maar ook op andere plekken langs de route is men dan al bezig om alles klaar te maken voor Koningsdag.

Noodsituaties  
Bij dit evenement wordt zeer intensief samengewerkt tussen de gemeente, de politie en de hulpdiensten. Hierdoor kunt u te allen tijde op de hulpdiensten rekenen. Juist door de bovenstaande verkeersmaatregelen hebben de hulpdiensten vrij baan.

Op en voor Koningsdag zijn er honderden professionals én vrijwilligers aan het werk. Volg hun aanwijzingen voor een vlot verloop van deze gezellige, feestelijke en veilige dag. Bekijk het kaartje met de maatregelen. Alle actuele informatie over maatregelen, bereikbaarheid, het programma en de route vindt u op www.koningsdagamersfoort.nl.

Lees hier het officiële verkeersbesluit.

Bron: gemeente Amersfoort

image
31480
Bijna is het zover: zaterdag 27 april komt de Koning samen met zijn familie Koningsdag
https://amersfoort.nieuws.nl/gemeente/31480/bereikbaarheid-centrum-rond-koningsdag/
2019-04-12T10:00:00+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/16/2019/04/14104326/8928_fullimage_kaartje-maatregelen-verkeer.jpg
Gemeente, Nieuws