Renovatie Flehite voltooid

Museum Flehite
Foto: Gemeente Amersfoort

Museum Flehite stond afgelopen jaar in de steigers. Een restauratie was dringend nodig en er is maandenlang hard gewerkt. Vanaf zaterdag 9 februari is het museum weer open voor bezoekers. Amersfoort is trots op haar historische binnenstad en wil deze zo goed mogelijk behouden voor nu en in de toekomst. De afdeling Monumentenzorg was intensief betrokken bij de restauratie van deze historisch gemeentelijke gebouwen. Een selectie van wat er is gerenoveerd.

Kaden

Om te beginnen moest de kademuur vervangen worden. Van die gelegenheid werd gelijk gebruik gemaakt om de bereikbaarheid van het museum vanaf de Westsingel te verbeteren. Door de muur wat te verschuiven is er meer ruimte ontstaan tussen de kademuur en het gebouw. Tegelijk kon een passender oplossing gevonden worden voor de boten van Waterlijn, in de vorm van een aanlegplaats met gemetselde trap.

Brug

Met het verplaatsen van de kademuur werd de brug te lang. Deze was niet origineel en verkeerde in slechte staat. Daarom is gekozen voor een nieuwe stalen brug. Wel zijn de originele gietijzeren balustrades gerestaureerd en teruggeplaatst. Ook is een fraaie gevelsteen met spuwer van de Amersfoortse beeldhouwer Ton Mooij geplaatst, die verwijst naar de godin van de kunsten.

Isoleren

Toen de kademuur in de zomer van 2018 gereed was, konden de steigers geplaatst worden voor de restauratie van het museum. Gelijktijdig is de isolatie van de daken verbeterd. Een bijkomend voordeel is dat het niet alleen de warmte binnen houdt, maar die ook in de zomer buiten sluit.

Glas-in-lood

Het echte werk zat aan de buitenzijde. Ook hier zijn scheuren dichtgemetseld. Het glas-in-lood in de ramen is uitgenomen en opnieuw verlood. De ruitjes worden dan in nieuwe H- vormige strips gezet en daarmee zijn deze ook goed bestand tegen weersinvloeden.

Bruinrot in kozijnen

Op verschillende locaties moest het hout van de kozijnen en ramen worden hersteld. In openstaande houtverbindingen en slecht verfwerk ontwikkelt zich na verloop van tijd bruinrot. Herstel is vaak ingrijpender dan in eerste oogopslag lijkt. Bruinrot is een schimmel die zich ver in het hout kan verspreiden. Veel luiken waren rot en zijn vervangen. Vroeger werden deze gemaakt van grenenhout, maar tegenwoordig wordt hier een vergelijkbare duurzame houtsoort voor toegepast: Oregon Pine. Om aantasting door intrekkend water te voorkomen zijn de luiken op de bovenkant afgedekt met lood.

Een nieuwe kleur

Het gebouw heeft aan de buitenkant een verfbeurt gekregen met daarbij een nieuwe kleur. De bestaande muurverf van de gevels is onder hoge druk, met kokend heet water uit spuitlansen, verwijderd. De nieuw gekozen kleuren laten de gebouwen goed tot hun recht komen. Na een intensief jaar is het stof weer neergedaald. Museum Flehite is weer helemaal klaar om de komende decennia bezoekers weer de kunstschatten van Amersfoort te laten zien.

Bron: gemeente Amersfoort

image
29694
Museum Flehite stond afgelopen jaar in de steigers. Een restauratie was dringend nodig en er
https://amersfoort.nieuws.nl/gemeente/29694/renovatie-flehite-voltooid/
2019-02-08T16:16:00+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/16/2019/02/08164439/8296_fullimage_flehite28.jpg
Gemeente, Nieuws