Sensoren in Nieuwland en Vathorst helpen vuurwerkoverlast tegen te gaan

Vuurwerkdetectiesysteem
Foto: Gemeente Amersfoort

In Nieuwland en Vathorst zetten we rond de jaarwisseling het vuurwerkdetectiesysteem weer in. Vanuit deze wijken ontvangt de gemeente de meeste overlastmeldingen van bewoners over vuurwerk. Het systeem werkt van begin december 2018 tot een aantal dagen na de jaarwisseling.

Vuurwerkdetectiesysteem

Op verschillende plekken in Nieuwland en Vathorst hangen sensoren. Als meerdere sensoren een knal opvangen, stelt het systeem vast of het om (illegaal) vuurwerk gaat. Als dat zo is, krijgen handhavers van de gemeente een melding op hun smartphone. Met deze gegevens wordt bijvoorbeeld duidelijk welke routes overlastplegers lopen, op welke tijden er wordt afgestoken en waar. Op die manier zetten we handhavers in op die plekken en tijden waar zij het meeste kunnen bereiken. Daarnaast delen we de gegevens met de politie. De wijkhandhaver en wijkagent kunnen zo beter samenwerken om (vuurwerk)overlast tegen te gaan.

Meld vuurwerkoverlast

Het systeem werkt vooral als preventiemiddel. De kans om overlastplegers op heterdaad te betrappen is aanwezig, maar is vrij klein. Meldingen van buurtbewoners blijven daarom belangrijk. Heeft u last van vuurwerk, bijvoorbeeld omdat dit te vroeg wordt afgestoken? Meld dit dan bij de gemeente of politie. Dit kan door te bellen met de gemeente via 14 033 of online via www.amersfoort.nl/melden.

Melden kan ook bij de politie via 0900 8844 of op www.politie.nl. Bel bij spoed de politie via 112. Bijvoorbeeld als u ziet dat er op dat moment iets vernield wordt.

Illegaal vuurwerk is strafbaar

Het bezitten, handelen of het opslaan van illegaal vuurwerk is strafbaar. Illegaal vuurwerk is gevaarlijk en zorgt jaarlijks voor veel ongevallen. Wie het opslaat, neemt grote veiligheidsrisico’s, niet allen voor zichzelf maar voor omwonenden, met kans op massa-explosies. Daarom pakken politie en justitie de handel, het vervoer én de opslag van illegaal vuurwerk hard aan.

Weet u waar illegaal vuurwerk wordt opgeslagen en/of wordt verkocht? Meld dit dan bij de politie via 0900 8844. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem, 0800 7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Bron: gemeente Amersfoort

image
28470
In Nieuwland en Vathorst zetten we rond de jaarwisseling het vuurwerkdetectiesysteem weer in. Vanuit deze
https://amersfoort.nieuws.nl/gemeente/28470/sensoren-in-nieuwland-en-vathorst-helpen-vuurwerkoverlast-tegen-te-gaan/
2018-12-14T12:50:00+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/16/2018/12/14201350/8019_fullimage_vuurwerkdetectiesysteem.jpg
Gemeente, Nieuws