Nadelen van stoken met hout

Foto:

Nu het weer kouder wordt, neemt het gebruik van houtkachels en open haarden toe. Dat klinkt gezellig, maar het stoken van hout heeft veel nadelen. De geur en de rook leveren vaak overlast op voor buren. Houtrook zorgt bovendien voor gezondheidsklachten.

Ook neerslag van roet in en om het huis wordt als storend ervaren. Houtrook draagt bij aan de uitstoot van fijnstof, een verzamelnaam voor allerlei schadelijke deeltjes in de lucht die zo klein zijn dat ze ingeademd kunnen worden.

Luchtwegklachten

Niet alleen buren kunnen nadelen ervaren van houtrook. Ook in huizen waar regelmatig wordt gestookt kunnen de bewoners de gevolgen merken voor hun gezondheid. Vooral kinderen hebben een groter risico op luchtwegklachten, zoals verkoudheid, astma, bronchitis en longontsteking. Ook mensen met (over)gevoelige longen kunnen extra klachten krijgen door een houtkachel of open haard.

Website met informatie

nformatie over de nadelen van het gebruik van houtkachels en open haarden is te vinden op www.amersfoort.nl/houtrook. Daar staan tips voor het gebruik en leest u wat u kunt doen bij overlast.

Campagne

Om bewoners bewust te maken van de nadelen van houtkachels en open haarden, is de gemeente vorig jaar gestart met de campagne ‘welk rooksignaal geef jij af?’. Ook deze herfst en winter wordt de campagne weer ingezet. De Amersfoortse illustrator Lex van Elten heeft hiervoor alle Amersfoortse wijken op zijn bekende manier opnieuw getekend. De video’s zijn binnenkort te vinden op de Facebookpagina van de gemeente Amersfoort.

Bron: gemeente Amersfoort

'
image
28132
Nu het weer kouder wordt, neemt het gebruik van houtkachels en open haarden toe. Dat
https://amersfoort.nieuws.nl/gemeente/28132/nadelen-stoken-hout/
2018-11-29T11:59:00+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/16/2018/11/29133804/5968_fullimage_tekening-houtrook-door-lex-van-elten.jpg
Gemeente, Nieuws