Informatiemarkt Schothorst-Zuid Aardgasvrij druk bezocht

Foto: Hans Niezen

Hoe kan ik mijn woning verduurzamen? Welke technische en financiële mogelijkheden zijn er? En hoe kunnen we met elkaar onze wijk aardgasvrij maken? Deze vragen stonden zaterdag centraal tijdens de Informatiemarkt voor de bewoners van Schothorst-Zuid. De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeente Amersfoort en 033Energie, het lokale energieloket.

Naar schatting 500 geïnteresseerden lieten zich informeren over zaken als zonnepanelen, warmtepompen, warmtenet, isoleren, ventileren en klimaatvriendelijk tuinieren.

Schothorst-Zuid is de eerste wijk waarvoor gemeente en bewoners een wijkwarmteplan opstellen. Hierin staat hoe deze wijk (de buurten De Vuurtoren, De Plaatsen en De Koperhorst) aardgasvrij kan worden. De gemeente Amersfoort ging hier zaterdag over in gesprek met de bewoners. Ook konden zij presentaties bijwonen over alternatieven voor aardgas en over het isoleren en aardgasvrij maken van woningen.

Interesse voor pilot

AstridJanssen, wethouder Duurzaamheid, is blij met de hoge opkomst: “Leuk dat er veel mensen zijn met interesse in allerlei energiebesparende maatregelen en mogelijkheden waarmee de buurt in de toekomst aardgas vrij kan worden. Ongeveer 25 mensen hebben zaterdag laten weten mogelijk deel te willen nemen aan een pilot om hun huis in stappen aardgasvrij te maken. Ook de manier waarop dit gefinancierd wordt, is onderdeel van de pilot. De deelnemers zullen gedurende het hele proces ondersteund worden door gemeente en 033Energie. De komende tijd gaan we dit verder uitwerken maar ik vind het fantastisch dat ook de belangstelling voor deze pilot groot is.”

Aardgasvrij en comfortabel wonen

Zaterdag werd duidelijk aangegeven: we gaan niet gelijk van het aardgas af maar mensen kunnen al wel andere maatregelen treffen. Het belangrijkste daarbij is isolatie van de woning, waardoor er minder warmteverlies is én dus minder energie nodig is. De uitdaging is om op termijn geen aardgas meer te gebruiken en toch comfortabel te wonen en te werken, tegen ongeveer vergelijkbare woonlasten. Er zijn al mogelijkheden voor de financiering van duurzaamheidsmaatregelen. Daarnaast wordt onder andere door de overheid gewerkt aan nieuwe vormen van financiering.

Zelf al aan de slag

Bewoners wordt aangeraden om in stappen meteen de juiste maatregelen te treffen, bijvoorbeeld op het moment dat de CV-ketel kapot is, er een nieuwe keuken wordt aangeschaft of het dak aan onderhoud toe is. Ook kunnen zij energie besparen door zuinige apparatuur aan te schaffen. De uitdaging daarna is om dan alleen nog energie te gebruiken die duurzaam is opgewekt. Daarvoor zijn meerdere oplossingen en combinaties mogelijk, zoals een warmtepomp (een individuele oplossing) of een warmtenet (bijvoorbeeld per straat of buurt).

Een uitgebreid verslag van de presentaties en andere informatie staat op www.amersfoort.nl/aardgasvrij.

Bron: gemeente Amersfoort

image
28036
Hoe kan ik mijn woning verduurzamen? Welke technische en financiële mogelijkheden zijn er? En hoe
https://amersfoort.nieuws.nl/gemeente/28036/informatiemarkt-schothorst-zuid-aardgasvrij-druk-bezocht/
2018-11-27T12:14:00+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/16/2018/11/27125136/7937_fullimage_aardgasvrij-schothorst.jpg
Gemeente, Nieuws