Twee duurzame deals gesloten door gemeente en de stad

Foto:

Op donderdag 8 november heeft de gemeente Amersfoort twee duurzame overeenkomsten afgesloten met partijen uit de stad.

De eerste houdt in dat er in het jaar 2022 500 elektrische deelauto’s in de stad rondrijden. Met de tweede stelt bedrijvenpark De Wieken-Vinkenhoef als eerste in Amersfoort zich ten doel om in 2030 CO2-neutraal te zijn, wat aansluit bij de gemeentelijke ambitie.

Duurzame mobiliteit

Deze zogenaamde Samen Duurzaam Deals werden afgesloten tijdens de ondernemersbijeenkomst Samen aan de slag met Duurzaam Ondernemen. De deal Duurzame Mobiliteit is ondertekend door wethouder Hans Buijtelaar (Mobiliteit) en negen ondernemers en instellingen die het gebruik van elektrische deelauto’s nastreven. Wethouder Hans Buijtelaar (Mobiliteit): “Het belang voor de stad is evident: meer elektrische auto’s betekent minder fijnstof en een betere luchtkwaliteit, wat goed is voor de gezondheid van de mensen die hier wonen, werken of op bezoek komen. Daarnaast wordt er de komende jaren fors gebouwd en gaat de parkeernorm voor nieuwbouw omlaag, dus het is ook pure noodzaak om minder auto’s in de stad te hebben. Mooi voordeel is natuurlijk dat er zo ook meer ruimte ontstaat om te lopen en te fietsen.”

Gezamenlijke inkoop zonnepanelen

In 2030 wil bedrijvenpark De Wieken-Vinkenhoef dus CO₂-neutraal en circulair zijn. Wethouder Fatma Koşer Kaya is er trots op dat de ondernemers van dit bedrijventerrein de handen ineen slaan ten gunste van de wereldwijde klimaatdoelstellingen. Zo wordt hier de komende jaren onderzocht hoe en waar duurzame energie kan worden opgewekt en willen de ondernemers gezamenlijk zonnepanelen inkopen. Koşer Kaya: “Vandaag hebben we op de bijeenkomst voor ondernemers meer gehoord over de mogelijkheden en kansen van waterstof. Het parkmanagement van bedrijvenpark De Wieken-Vinkenhoef zou hier graag in de toekomst een waterstofstation willen hebben. Vanuit de gemeente ondersteunen we deze ambities.” Heel praktisch kunnen de ondernemers morgen al aan de slag met de Milieubarometer. Dit is een online instrument om het energiegebruik én de besparingsmogelijkheden in kaart te brengen.

Circulair ondernemen biedt kansen

De bijeenkomst werd geopend door Astrid Janssen, wethouder Duurzaamheid. Zij gaf aan dat iedereen in de stad, zeker ook de ondernemers, nodig is om in 2030 een CO₂-neutrale en circulaire stad te kunnen zijn. “Voor ondernemers biedt circulair ondernemen enorme kansen, het is zeker niet zo dat verduurzaming alleen maar geld kost.” Dat was ook de boodschap die de Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra de ondernemers meegaf. Hij ziet juist voor het Midden- en Kleinbedrijf veel mogelijkheden. Als voorbeeld kregen de aanwezige ondernemers van tapijtfabrikant Interface te horen hoe zijn hun CO₂-footprint drastisch hebben verlaagd én tegelijkertijd succesvol ondernemen.

Bron: gemeente Amersfoort

image
27478
Op donderdag 8 november heeft de gemeente Amersfoort twee duurzame overeenkomsten afgesloten met partijen uit
https://amersfoort.nieuws.nl/gemeente/27478/twee-duurzame-deals-gesloten-gemeente-en-stad/
2018-11-08T09:22:00+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/16/2018/11/08144827/7847_fullimage_overeenkomst-duurzaam-ondernemen.jpg
Gemeente, Nieuws