Activiteiten om opkomst gemeenteraadsverkiezingen te verhogen

Foto: Amersfoort.nieuws.nl

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum op de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, op woensdag 21 maart, organiseert de gemeente Amersfoort tal van activiteiten om de opkomst te bevorderen.

Omdat de ervaring van voorgaande verkiezingen leert dat de opkomst onder jongeren landelijk achter blijft, zijn de meeste activiteiten op deze groep gericht.

Informatie over het verloop van de verkiezingen

Gedurende de verkiezingsdag houdt de gemeente Amersfoort een liveblog bij (www.amersfoort.nl/live). Hierop wordt gepubliceerd over het verloop van de verkiezingen, van de opening van de stembureaus, de extra activiteiten op de verkiezingsdag tot de bekendmaking van de voorlopige uitslag.
De (voorlopige) opkomstcijfers worden gpubliceerd rond 11.30 uur, 15.30 uur, 19.30 uur en 22.00 uur, zowel van de Gemeenteraadsverkiezingen als het raadgevend referendum.
Vanaf 22.00 uur wordt in het café van De Observant ongeveer elk uur een tussenstand van de uitslagen gepresenteerd. Deze wordt live gestreamd via de Facebookpagina van de gemeente: www.facebook.com/gemeenteamersfoort. Eerst worden de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen geteld. Daarna die van het referendum.

Escaperoom

Pim Meijer won met het idee voor een escaperoom in de raadzaal de Battle of Concepts. Hij heeft in samenwerking met onder andere de gemeente Amersfoort dit concept ontwikkeld en op 20 maart wordt de escaperoom voor het eerst getest in Amersfoort. Er zijn tussen 12.30 uur en 22.15 uur totaal 6 rondes. Iedere ronde duurt ongeveer 75 minuten en er kunnen per ronde 5 jongeren gratis aan deelnemen. De rondes zijn inmiddels volgeboekt.

Mobiele stembus

Dit jaar rijdt er een stembureau door de stad: de mobiele stembus. Met deze bus wordt het voor forensen en jongeren makkelijker om hun stem uit te brengen. De bus doet de volgende haltes aan: Station Schothorst/ ROC Midden Nederland (Disketteweg), HU en MBO Amersfoort (De Nieuwe Poort) en Station Vathorst. De route met haltes en tijden staan op www.amersfoort.nl/stembus.

Burgemeester en radio-dj in gesprek met jongeren

Burgemeester Lucas Bolsius bezoekt op 21 maart van 10.00 tot 10.30 uur ROC Midden Nederland aan de Disketteweg 10. Hij gaat daar met jongeren in gesprek over de verkiezingen en nodigt ze uit te gaan stemmen in de stembus.
Van 11.30 – 12.00 uur gaat ook Igmar Felicia, Amersfoortse radio-dj bij QMusic, met jongeren in gesprek op ROC Midden Nederland aan de Disketteweg 2-4. Igmar Felicia bezoekt ook de HU en MBO Amersfoort aan de Nieuwe Poort. Daar spreekt hij van 14.00 -14.30 uur bij de HU Amersfoort aan de Nieuwe Poort met studenten. De mobiele stembus is dan ook daar aangekomen, zodat de studenten daar kunnen gaan stemmen. Daarna bezoekt Igmar het verkiezingsfestival ZWEEF.

ZWEEF: Kleinschalig verkiezingsfestival naast oude stadhuis

Bram Pullen startte zijn beweging Onder Invloed om op verzoek van de gemeente Amersfoort jongeren te interesseren voor lokale democratie. Hij organiseert met Kultlab een kleinschalig festival met optredens, kunst en verdieping: ZWEEF. Dit ‘verkiezingspartijtje’ festival wordt gehouden naast het oude stadhuis gedurende de periode dat het stembureau open is (7.30 – 21.00 uur). Het festival is gratis toegankelijk en uniek in Nederland. Meer informatie is te vinden op de Facebook pagina van Zweef of op Onder Invloed: www.fb.com/onderinvloedjongeren.

Challenge burgemeester Lucas Bolsius: fietsen langs alle 91 stembureaus

Lucas Bolsius gaat de uitdaging aan om op de verkiezingsdag op de fiets langs alle 91 stembureaus te gaan. Een tocht van ruim 60 km. Tijdens zijn fietstocht haalt hij bij alle stembureaus een ‘bewijs’ van zijn bezoek op in de vorm van een foto. Zijn tocht is te volgen op www.amersfoort.nl/live.

Aandacht voor 100 jaar kiesrecht

Dit jaar vieren we in Nederland 100 jaar kiesrecht. Op de begane grond in het oude stadhuis (Stadhuisplein 5) zijn foto’s te zien die de invoering van het kiesrecht markeren. Vrijwilligers van Levende Historie gaan in/bij het stembureau op 21 maart op hun markante wijze terug in die tijd.

Gratis koffie/thee in een aantal stembureaus

In de Ichthuskerk (Grote Haag 154), Wijkcentrum Klokhuis (Weberstraat 2) en Woon- en zorgcentrum De Amerhorst (Zandbergenlaan 44) kunnen stemmers een gratis kopje koffie of thee krijgen. Uit onderzoek blijkt het aanbieden van gratis koffie en thee opkomstbevorderend te werken.

Uitslagenavond in de Observant

Vanaf 21.00 uur zijn inwoners en andere belangstellenden welkom in het café van De Observant voor het volgen van de uitslag. Elk heel uur wordt daar een tussenstand van de uitslagen gepresenteerd. Vanaf 22.00 uur wordt in De Observant op elk heel uur een tussenstand van de uitslagen gepresenteerd. Deze wordt live via facebook gestreamd.

Informatievoorziening na 21 maart

Vrijdag 23 maart om 10.00 uur wordt in het Centraal Stembureau in het Stadhuis de definitieve uitslag van Amersfoort door de burgemeester vastgesteld. Kort daarna verschijnt de uitslag ook op de website en social media van de gemeente. Vrijdagmiddag zijn ook uitslagen per wijk te zien op www.amersfoortincijfers.nl (ga naar politiek en bestuur, gemeenteraad 2018). Via www.amersfoort.nl/verkiezingen zijn vrijdagmiddag de uitslagen per stembureau en kandidaat online beschikbaar.

image
20492
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum op de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, op
https://amersfoort.nieuws.nl/gemeente/20492/activiteiten-om-opkomst-gemeenteraadsverkiezingen-verhogen/
2018-03-12T16:11:00+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/16/2017/03/15125548/IMG_20170315_123527.jpg
Gemeente Amersfoort, gemeenteraadsverkiezingen, stembureau, verkiezingen
Gemeente, Gemeenteraadsverkiezingen 2018