Werkzaamheden bij oevers Heiligenbergerbeek

Foto: Google Maps

Het Waterschap Vallei en Veluwe start dit najaar met het vervangen van de beschoeiing langs de Heiligenbergerbeek in de wijk Randenbroek. Op veel plekken langs de Heiligenbergerbeek tussen de Bisschopsweg en de Stadsring is de beschoeiing oud en in slechte staat. Een goede beschoeiing is belangrijk voor de stabiliteit en de veiligheid van de oevers.

Ruimte voor beschoeiing – aanvraag kapvergunning
De beschoeiing langs de Heiligenbergerbeek bestaat uit een houten damwand en wordt geplaatst met een kraan. Het vervangen gebeurt voor een groot deel vanaf het water. Niet alle werkzaamheden kunnen vanaf het water worden gedaan. Op de kant worden op sommige plekken -zowel op gemeentelijke als op particuliere grond- bomen en struiken verwijderd die in slechte staat verkeren. Zo maken we ruimte om de beschoeiing te plaatsen. Het Waterschap Vallei en Eem vraagt voor deze bomen een omgevingsvergunning (kapvergunning) aan. Het kaartje hieronder geeft weer welke gedeelten van de beschoeiing worden vervangen.

Nieuwe bomen
De te verwijderen bomen worden vervangen door nieuwe, inheemse bomen die geschikt zijn voor deze plek. Dichtbij de waterkant komen bomen die goed tegen wat nattere grond kunnen en op de hoger gelegen gebieden kiezen we voor bomen die goed tegen drogere grond kunnen. We denken aan berken, elzen en wilgen, en ook aan de winterlinde en de inheemse fladderiep. Tussen de bomen worden heesters geplant bestaande uit sporkenhout en wilde gagel.


Keuze van de te vervangen bomen

Alle bewoners die uitkijken op de te vervangen beschoeiing hebben een brief gekregen met informatie. Zij zijn uitgenodigd bij een inloopbijeenkomst afgelopen 10 mei. Was u er niet bij en wilt u het concept beplantingsplan bekijken, meepraten over de keuze van de te vervangen bomen of meer informatie? Neem dan contact op met adviseur Leefomgeving Arthur Wopereis. De gegevens vindt u rechtsboven op deze pagina bij ‘Contact’.

Planning
De werkzaamheden starten naar verwachting komend najaar en zullen duren tot begin volgend jaar. Als de precieze uitvoeringsdatum bekend is, publiceren we de planning hier. Direct betrokkenen en omwonenden krijgen de planning per brief.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen