Tentoonstelling ‘Mon : fleur’ van Sally Pittma

Mon ; fleur
Foto: Via Mondriaanhuis

Op zondag 17 maart a.s. opent in het Mondriaanhuis tentoonstelling ‘Mon : fleur’ van Sally Pittman. In twee zalen van het museum reageert zij met acht textiele objecten en een korte film op de bloemen die Piet Mondriaan schilderde. Een aantal van deze bloemen is vanaf 17 maart ook te zien in het Amersfoortse museum.

Piet Mondriaan heeft de mode altijd geïnspireerd. En dan vooral zijn abstracte kunst. Denk bijvoorbeeld aan de befaamde Mondriaanjurk die de Franse couturier Yves Saint Laurent in 1965 ontwierp. Beeldend kunstenaar en modeontwerper Sally Pittman liet zich voor Mon : fleur juist inspireren door de bloemen van Piet Mondriaan. De schilder verbeeldde ze regelmatig tijdens zijn artistieke loopbaan. Meestal schilderde hij een enkel exemplaar, zoals een enkele chrysant of amaryllis. Hun kleuren en eenvoud, directheid en kwetsbaarheid inspireerden Pittman tot acht textiele objecten. In deze objecten, maar ook in de  schetsen die daaraan voorafgingen, zie je hoe zij op zoek ging naar de verbinding met Mondriaan. Tevens wordt haar eigen fascinatie voor schoonheid en vergankelijkheid zichtbaar.

Korte interview met Pittman over de tentoonstelling Mon : fleur.

Over Sally Pittman

Sally Pittman (Jay – Florida, VS, 1960) studeerde onder meer theaterwetenschappen in de Verenigde Staten, haar geboorteland. In Nederland volgde ze aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht de opleiding Modevormgeving. Naast het ontwerpen van mode legt Pittman zich ook toe op objecten van textiel en andere (gevonden) materialen. In haar vaak poëtische werk onderzoekt en creëert de kunstenaar gemoedstoestanden en sferen. Pittmans composities en installaties zijn sinds 2005 te zien in uiteenlopende exposities en presentaties. In het Mondriaanhuis was in 2015 een installatie van Pittman onderdeel van tentoonstelling Anders abstract.

Over het Mondriaanhuis

Het Mondriaanhuis in Amersfoort is het geboortehuis van Piet Mondriaan. De pionier van de abstracte kunst werd hier op 7 maart 1872 geboren als zoon van een hoofdonderwijzer. In het Mondriaanhuis reizen bezoekers door het leven van Piet Mondriaan: van Amersfoort naar Amsterdam en via Parijs uiteindelijk naar New York.  Zij maken kennis met zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden. Het Mondriaanhuis maakt daarbij gebruik van diverse audiovisuele technieken, waardoor je wordt meegenomen in de artistieke zoektocht van de kunstenaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen