112

Tot 14 maanden cel voor reeks woninginbraken en drugshandel

Foto:

De rechtbank Midden-Nederland heeft vier jonge Amersfoorters veroordeeld voor een reeks woninginbraken. Drie van hen zijn ook veroordeeld voor het dealen in harddrugs. De straffen variëren van 6 maanden jeugddetentie met een gedragsbeïnvloedende maatregel tot 14 maanden onvoorwaardelijke celstraf.

Niet alleen woninginbraken

De drie mannen van 20 en één van 18 jaar braken in 2018 en 2019 in bij verschillende woningen in Gelderland en Utrecht. Dit deden ze ieder voor zich, maar ook met elkaar. Ook hebben ze een paar keer geprobeerd in te breken bij woningen. Naast de woninginbraken pleegde één van de verdachten ook een winkeldiefstal en handelden drie verdachten in Amersfoort in heroïne en cocaïne. Bij twee van hen is deze handel voor een periode van een paar weken bewezen verklaard; bij één voor een periode van zes maanden.

Ernstig

De rechtbank noemt het bij alle verdachten ‘ernstig’ en ‘zorgelijk’ dat ze zich in korte tijd schuldig hebben gemaakt aan veel strafbare feiten. Enkele verdachten gingen zelfs opnieuw de fout in terwijl hun voorarrest voor een ander strafbaar feit geschorst was. Een ander is in 2018 ook al door de rechter veroordeeld voor het plegen van een diefstal met iemand anders. Op het moment dat hij de woninginbraken pleegde, liep hij zelfs in de proeftijd van die veroordeling. De rechtbank neemt dit alles mee bij het opleggen van de straf.

Straffen

De rechtbank legt de jongste verdachte, van 18 jaar, een jeugddetentie op van 6 maanden, met daarbij een gedragsbeïnvloedende maatregel voor de duur van een jaar. Hij pleegde woningbraken en dealde 4 weken in harddrugs. De 20-jarige man die woninginbraken én een winkeldiefstal pleegde (tijdens schorsing voorarrest), heeft 10 maanden jeugddetentie opgelegd gekregen, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Ook moet zij zich melden bij de reclassering. Voor het plegen van woninginbraken en zes maanden dealen in harddrugs, kreeg een derde verdachte jeugddetentie van 14 maanden opgelegd, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Ook hij moet zich melden bij de reclassering. De rechtbank legde de laatste verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op van 14 maanden. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij al vaak veroordeeld. Hij is de degene die in een proeftijd liep van een eerdere veroordeling.